Soros och politiken
George Soros stiftelse Open Society delade ut miljontals dollar för att manipulera resultatet i de europeiska valen 2014.

Soros gav pengar till Expo för att påverka valet i Sverige

Publicerad 15 augusti 2016 kl 14.20

Inrikes. Finansmannen George Soros, 86, skänkte under valrörelsen 2014 så mycket som 25.000 dollar till vänsterextrema Expo för att träna upp vänsteraktivister inom ramen för ett "europeiskt valprojekt". Det framgår av läckta dokument från Soros internationella stiftelse Open Society.

Gilla artikeln på Facebook

© Chatham House

Finansmannen Daniel Sachs, verksam i Sverige, fick också 25.000 dollar av Soros – för att bekämpa "nationalism" inför riksdagsvalet 2014.

Ungefär 2.500 interna dokument från stiftelsen Open Society, som ägnar sig åt att sprida kulturmarxism i framför allt Östeuropa, har publicerats på nätet.

I en av filerna framgår det att vänsterextrema Expo i Sverige år 2014 tilldelades 25.000 dollar, vilket motsvarar drygt 210.000 kronor, i bidrag av Open Society för att påverka utgången av både riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet det året.

Stipendiet skulle enligt det läckta dokumentet gå till att arrangera "utbildningsläger" för medlemmar i olika "antirasistiska organisationer" inom ramen för Expos projekt "Tillsammansskapet". Pengarna skulle användas till att "träna" vänsteraktivisterna inför "det kommande europeiska valet och senare riksdagsvalet i Sverige".

Som kontaktperson står vänsterextrema Expos Alexander Bengtsson.

Totalt delade Open Society ut miljontals dollar till olika europeiska organisationer inom ramen för stiftelsens projekt "Val i Europa 2014", som syftade till att sponsra olika typer av vänsteraktivister för att manipulera resultatet av de val som hölls i Europa det året.

En annan satsning i Sverige som fick 25.000 dollar av Soros var finansmannen Daniel Sachs projekt “Höj Rösten”, som gick ut på att "mobilisera väljare" till att bekämpa "främlingsfientlighet och nationalism" inför riksdagsvalet.

George Soros finansierar svensk extremist

George Soros beräknas ha en förmögenhet på motsvarande hundratals miljarder kronor. Pengarna har han till stor del tjänat genom att spekulera i olika valutor – ett beteende som bland annat blev en avgörande orsak till finanskrisen i Sverige i början på 90-talet.

Parallellt med sitt internationella finansiella arbete har 86-åringen sedan tidigare också finansierat en lång rad kulturmarxistiska rörelser, bland annat via Open Society.

Den internationelle finansmannen är även känd för att ha underblåst så kallade färgrevolutioner i ett stort antal länder genom att understödja fiender till de sittande regeringarna. Bland de länder som blivit föremål för revolutioner finansierade av Soros återfinns Serbien, Georgien och Ukraina.

Soros finansierade raskravallerna i USA

Så sent som i fredags rapporterade Fria Tider att läckta mejl från Hillary Clinton visade att George Soros utövat påtryckningar på den dåvarande amerikanska utrikesministern att intervenera i Albanien i början av 2011. Soros föreslog bland annat att svenske Carl Bildt skulle skickas till landet för att medla.

Artikeln har uppdaterats.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill göra det brottsligt att "förneka folkmord"

Aviserar nya inskränkningar i yttrandefriheten. Kan även bli straffbart ifrågasätta "brott mot mänsk­ligheten och krigs­förbry­telser". 0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.