Spelteoretiker får ekonomipris

Publicerad 15 oktober 2012 kl 18.17

Ekonomi.Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne går i år till Lloyd Shapley och Alvin Roth. De båda har använt så kallad kooperativ spelteori för att studera och jämföra olika metoder för att para ihop aktörer med varandra.

Gilla artikeln på Facebook

Teorierna kan användas för att hitta rätt skola åt en skolelev eller en lämplig organdonator åt en patient som behöver en transplantation. De båda har forskat på hur detta kan göras på ett så effektivt sätt som möjligt.

En avgörande punkt i forskningen har varit hur man kan kan para ihop, dvs matcha, två aktörer på ett sätt som är stabilt, alltså på sådant sätt att det inte går att hitta två aktörer som skulle föredra varandra framför de motparter de parats ihop med. Shapley har tillsammans med flera medförfattare härlett specifika metoder, särskilt den så kallade Gale-Shapleyalgoritmen, som alltid leder fram till en stabil matchning. Dessa metoder begränsar dessutom aktörernas motiv för att manipulera matchningsprocessen.

Alvin Roth tog del av Shapleys teoretiska studier och insåg att dessa kunde användas för att klarlägga hur viktiga marknader fungerar i praktiken. I flera empiriska studier visade Roth och hans kollegor att stabilitet var nyckeln till att förstå vilka metoder för matchning som varit framgångsrika. Roth har även för olika organisationers räkning reformerat befintliga system som att matcha nyblivna läkare med sjukhus, skolbarn med skolor och organdonatorer med patienter.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, vilket är det fullständiga namnet på priset, är inte ett Nobelpris i samma mening som de fem övriga. Priset instiftades 1968 på initiativ av Riksbanken, det finns inte med i Nobels testamente och bekostas heller inte av Nobelfonden.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Löfvens finansguru om invandringen: Kan krascha Sverige

Varnar för "allvarlig konjunkturnedgång".. Finanspolitiska rådet om att tillväxten per capita är usel två år i rad – till följd av invandringen från tredje världen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Ekonomi

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Betydligt sämre resultat än väntat. EU-avgiften och färre skattebetalare två förklaringar.0 

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Sidor

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0