Spelteoretiker får ekonomipris

Publicerad 15 oktober 2012 kl 18.17

Ekonomi.Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne går i år till Lloyd Shapley och Alvin Roth. De båda har använt så kallad kooperativ spelteori för att studera och jämföra olika metoder för att para ihop aktörer med varandra.

Gilla artikeln på Facebook

Teorierna kan användas för att hitta rätt skola åt en skolelev eller en lämplig organdonator åt en patient som behöver en transplantation. De båda har forskat på hur detta kan göras på ett så effektivt sätt som möjligt.

En avgörande punkt i forskningen har varit hur man kan kan para ihop, dvs matcha, två aktörer på ett sätt som är stabilt, alltså på sådant sätt att det inte går att hitta två aktörer som skulle föredra varandra framför de motparter de parats ihop med. Shapley har tillsammans med flera medförfattare härlett specifika metoder, särskilt den så kallade Gale-Shapleyalgoritmen, som alltid leder fram till en stabil matchning. Dessa metoder begränsar dessutom aktörernas motiv för att manipulera matchningsprocessen.

Alvin Roth tog del av Shapleys teoretiska studier och insåg att dessa kunde användas för att klarlägga hur viktiga marknader fungerar i praktiken. I flera empiriska studier visade Roth och hans kollegor att stabilitet var nyckeln till att förstå vilka metoder för matchning som varit framgångsrika. Roth har även för olika organisationers räkning reformerat befintliga system som att matcha nyblivna läkare med sjukhus, skolbarn med skolor och organdonatorer med patienter.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, vilket är det fullständiga namnet på priset, är inte ett Nobelpris i samma mening som de fem övriga. Priset instiftades 1968 på initiativ av Riksbanken, det finns inte med i Nobels testamente och bekostas heller inte av Nobelfonden.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Red Ice TV raderat från Youtube – hade 330.000 prenumeranter

Jättekanalen borta. "Tio års hårt arbete har försvunnit på en sekund."0 

Ekonominyheter

Regeringen föreslås skapa nya byråkratjobb för 15 miljarder

"Grekisk lösning" kan ersätta vartannat förlorat riktigt jobb.. Så föreslås regeringen rädda arbetsmarknaden när lågkonjunkturen tar fart.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Mer från Ekonomi

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Grönt ljus för höjda politikerlöner

Höjs med ytterligare 1500 kr/mån.. Nu tjänar en riksdagsledamot 68.400 kronor i månaden.0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0