Spelteoretiker får ekonomipris

Publicerad 15 oktober 2012 kl 18.17

Ekonomi.Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne går i år till Lloyd Shapley och Alvin Roth. De båda har använt så kallad kooperativ spelteori för att studera och jämföra olika metoder för att para ihop aktörer med varandra.

Gilla artikeln på Facebook

Teorierna kan användas för att hitta rätt skola åt en skolelev eller en lämplig organdonator åt en patient som behöver en transplantation. De båda har forskat på hur detta kan göras på ett så effektivt sätt som möjligt.

En avgörande punkt i forskningen har varit hur man kan kan para ihop, dvs matcha, två aktörer på ett sätt som är stabilt, alltså på sådant sätt att det inte går att hitta två aktörer som skulle föredra varandra framför de motparter de parats ihop med. Shapley har tillsammans med flera medförfattare härlett specifika metoder, särskilt den så kallade Gale-Shapleyalgoritmen, som alltid leder fram till en stabil matchning. Dessa metoder begränsar dessutom aktörernas motiv för att manipulera matchningsprocessen.

Alvin Roth tog del av Shapleys teoretiska studier och insåg att dessa kunde användas för att klarlägga hur viktiga marknader fungerar i praktiken. I flera empiriska studier visade Roth och hans kollegor att stabilitet var nyckeln till att förstå vilka metoder för matchning som varit framgångsrika. Roth har även för olika organisationers räkning reformerat befintliga system som att matcha nyblivna läkare med sjukhus, skolbarn med skolor och organdonatorer med patienter.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, vilket är det fullständiga namnet på priset, är inte ett Nobelpris i samma mening som de fem övriga. Priset instiftades 1968 på initiativ av Riksbanken, det finns inte med i Nobels testamente och bekostas heller inte av Nobelfonden.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Media mörkade tortyrdåd mot ungt par i Stockholm

Nu talar offren ut i Samhällsnytt. Gambiansk muslim torterade ett ungt svensk par i timmar för att dölja invandrarvåldtäkt.0 

Ekonominyheter

Inflationstakten: 1,5 procent enligt KPIF. Även enligt det gamla KPI-måttet är inflationen långt under 2 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Ekonomi

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Rekordtomt på svenska sparkonton

Sparandet på bankkonton det lägsta på fem år.. Samtidigt närmar sig lånen 4,5 miljarder kronor.0 

HSB: Gör det lättare för unga att skuldsätta sig

S-märkte Anders Lago presenterade nya krav från HSB.. Avskaffat amorteringskrav, uppluckrat bolånetak och lägre "kvar att leva på"-krav från bankerna, är hans förslag för unga.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0