Mordet på Tommie Lindh
Det borttagna P4-inslaget.

SR anklagas för att mörka manifestation för Tommie Lind

Publicerad 19 maj 2020 kl 08.09

Media. P4 Västernorrland anklagas nu av egna medarbetare för att försöka "mörka" och "tysta" en minnesstund som hölls till minne av den mördade Tommie Lindh. Detta efter att radiokanalen raderat ett inslag om händelsen, skriver Journalisten.

Gilla artikeln på Facebook

Tommie Lindh, 19, mördades för drygt en vecka sedan i samband med att en ung kvinna blev våldtagen av en 22-årig sudanes i Härnösand. Afrikanen är häktad för både mord och grov våldtäkt.

På lördagen höll Nordiska motståndsrörelsen en manifestation för den mördade vid trappan på landshövdingeresidenset vid torget i Härnösand.

Händelsen uppmärksammades av P4 Västernorrland, som efter manifestationen intervjuade Västernorrlands landshövding Berit Högman. Landshövdingen uppgav bland annat att hon skulle ha "kört iväg" demonstranterna om hon hade varit hemma när minnesstunden hölls.

P4 Västernorrlands tillförordnade kanalchef och ansvariga utgivare Matilda Jansson beslutade dock på lördagskvällen att ta bort inslaget med Berit Högman från sajten.

"Det är ju just den här uppmärksamheten dom söker", skrev Matilda Jansson i ett internt meddelande till medarbetare efter avpubliceringen, enligt Journalisten.

"Det här kommer säkert att aktualiseras fler gånger och det är viktigt att vi tänker oss för och det är ju inte så att vi aldrig får nämna NMR", fortsatte hon.

Medarbetare på P4 Västernorrland anklagar nu ledningen för att ha "mörkat" eller "tystat" manifestationen, enligt Journalisten.

Till Journalisten påstår dock Matilda Jansson i efterhand att inslaget togs bort eftersom polisen inte fick möjlighet "att bemöta kritiken från landshövdingen".

Inslaget har nu lagts upp igen på Sveriges Radios hemsida efter uppmärksamheten från Journalisten.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ahmeds bestialiska skogsvåldtäkt mot 9-åring var mordförsök

"En lycklig slump att barnet inte avled." Hovrätten skärper straffet efter brutal våldtäkt mot skolflicka utanför Norrköping.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0