Förr "vitt" i det svenska landslaget? Arkivbild.

SR:s "viktiga" fråga till Janne Andersson: Varför har du inte fler invandrare i laget?

Publicerad 18 maj 2018 kl 14.20

Inrikes. I tisdags höll förbundskapten Janne Andersson en presskonferens för att presentera landslagstruppen inför fotbolls-VM. Men en reporter från Sveriges Radio var mer intresserad av den rasliga sammansättningen i truppen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var när Janne Andersson skulle presentera den svenska landslagstruppen till fotbolls-VM i Ryssland i onsdags som Ivar Ekman från Sveriges Radios P1:s politiska program "Konflikt" ställde en fråga som knappast handlade om truppens förmåga på planen.

Ekman var mer bekymrad över "mångfalden" i laget, när han fick ställa den allra första frågan under pressträffen.

– Jag har en fråga om mångfald. Det här laget är ju mindre blandat när det kommer till spelarnas ursprung mot tidigare både när det gäller landslag och hur resten av Fotbollssverige ser ut. Vad beror det på?, undrade han i SVT:s direktsändning.

Men den politiskt korrekta frågan var inte särskilt svår för Janne Andersson att hantera.

– Ja, det beror ju på att vi har tagit ut de spelare som vi anser har bäst chans att prestera så bra som möjligt. Var deras föräldrar kommer ifrån eller vilket deras ursprung är, är ingenting jag värderar. Jag värderar deras egenskaper. Jag gör inte skillnad på människor, svarade han.

Enligt Sveriges Radios hemsida är "Konflikt" ett "fördjupande utrikesmagasin som rör sig i gränslandet mellan kultur och politik och som knyter ihop internationell debatt med den svenska vardagen".


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0