Störste Trump-finansiären död

Publicerad 12 januari 2021 kl 15.40

Utrikes. Kasinomiljardären och Trump-finansiären Sheldon Adelson är död och kommer nu att begravas i Israel. Det uppger hans företag idag. Han blev 87 år gammal.

Gilla artikeln på Facebook

Miljardären Sheldon Adelson har dött 87 år gammal. Detta bekräftas av hans hasardföretag Las Vegas Sands Corporation.

Han dog i sviterna av cancer.

"Vår grundare och visionära ledare, Sheldon G. Adelson, dog i går kväll vid 87 års ålder efter komplikationer relaterade till hans behandling för lymfkörtelcancer", skriver bolaget i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Som son till invandrare och uppvuxen i en fattig del av Boston gick Adelson från att vara en tonåring som sålde tidningar i ett gathörn till att bli en av världens mest framgångsrika företagare... Familjen Adelson ber att få respekteras när de sörjer Adelsons bortgång. En begravning kommer att hållas i Israel, Miriam Adelsons födelseplats [hans fru, vår anm], med planer på en minnesgudstjänst i Las Vegas som kommer tillkännages vid ett senare tillfälle."

Sheldon Adelson är bland annat känd för att ha velat atombomba Iran och utpekades även som hjärnan bakom Donald Trumps beslut att 2018 utse krigshetsaren John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset, en post Bolton hade till 2019. Beslutet förvånade många, eftersom Trump gick till val på att avsluta USA:s krigståg utomlands.

Adelson var en av världens rikaste personer och har beskrivits som en form av motsvarighet till vänstermiljardären George Soros. Han donerade enorma summor till republikanska kandidater istället för, som Soros, till demokratiska.

Sheldon Adelson hade starka band till Israel och brukade hjälpa de presidentkandidater som utlovade mest ovillkorligt stöd till Israel. Han stödde även amerikanska anfallskrig mot Israels fiender i Mellanöstern. I samband med presidentvalkampanjen 2016 stöttade Adelson först andra kandidater, men svängde sedan till Donald Trump när det stod klart att denne skulle få republikanernas nominering. Adelson lovade ge enorma 100 miljoner dollar till Trumps kampanj. Kort därefter svarade Trump med ett ekonomiskt rekordbidrag till Israel. Adelson var även drivande i att flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem.

En av Adelsons sista gärningar blev att flyga hem den ökände israeliske spionen Jonathan Pollard till Israel, där spionen välkomnades av premiärminister Benjamin Netanyahu efter att ha suttit i fängelse i årtionden i USA.

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Stapplande Biden väcker frågor om demens

"Plågsamt att se.". Video från G7-mötet får stor spridning.0 

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0