Svensk kidnappad i Mali - lever fortfarande

Publicerad 4 april 2012 kl 01.27

Utrikes.Mitt under den hätska situationen i Mali uppger TT att terrororganisationen al-Qaida hållit den kidnappade svensken förhållandevis välbehållen. Detta trots att gisslan befaras befinna sig i de norra delarna, där stridigheterna är som störst mellan rebellregeringen och Tuaregerna. Militärjuntan tog makten efter statskuppen i slutet av mars.

Gilla artikeln på Facebook

Ny information tyder på att den kidnappade svensken är välbehållen. Detta rapporterar TT idag. Det var i november förra året som en 36-årig man ifrån Sverige blev kidnappad av terroristorganisationen al-Qaida tillsammans med en holländare och en sydafrikan. En tysk blev skjuten i samband med kidnappningen. Svensken blev bortrövad i den malinesiska staden Timbuktu. Den 9 december förra året fastställdes det att den 36-årige mannen fortfarande var vid liv. Under perioden däremellan hade det, fram tills nu, varit oklart om svensken varit vid liv.

Svensken ska befinna sig i norra delarna av Mali, där stridigheterna är som stört mellan Tuaregerna och rebellerna. Detta har gjort situationen något svårare.

Parallellt med kidnappningen befinner sig landet nu i en osäker situation till följd av statskuppen som initierades av militärjuntan, rebellerna. Rebellregeringen hade till en början förbjudet flygtrafiken i landet vilket nu har upphävts, men flygtrafiken är fortfarande hårt reglerad. Detta gör det svårt för svenskar som befinner sig i landet att resa hem. Flygplatsen har begränsade öppettider och landgränser kan stänga med kort varsel, säger Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst till SvD. UD har uppmanat svenskar att ta sig ut ur landet.

Flera länder har dragit in sina bistånd till landet, däribland Sverige och USA. Afrikanska Unionen har fryst tillgångar i landet.

Etablerad media har rapporterat förvånansvärt lite om tillfångatagandet, jämfört med exempelvis vänsterjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0