Spänningarna i Europa
Sauli Niinistö och Vladimir Putin vid ett möte 2015.

Svensk kritik mot finskt Putinbesök

Publicerad 1 juli 2016 kl 11.18

Inrikes. Idag besöker Rysslands president Vladimir Putin Finland för överläggningar med presidentkollegan Sauli Niinistö. Men besöket väcker ilska i Sverige som inte uppskattar att Finland samtalar med sitt största grannland.

Gilla artikeln på Facebook

Vladimir Putin besöker idag sin finländske kollega i presidentresidenset Gullranda utanför Åbo. Det är den ryske presidentens första besök i Finland på tre år och de båda statscheferna väntas bland annat diskutera Nato, Ukrainakrisen, spänningarna mellan Ryssland och Turkiet och Rysslands relation till Storbritannien och EU efter ”brexit”.

En som inte är nöjd med att Finland och Ryssland för en dialog är Sveriges förra försvarsminister Karin Enström (M).

– Vi har fortfarande en illegal annektering av Krim och aggressioner i östra Ukraina. Då tycker jag att det är en olycklig signal att det är "business as usual". Finland gör sina egna val, men det är viktigt att vi är tydliga mot Ryssland att vi inte accepterar det här beteendet, säger Enström till TT.

Hon menar att det skulle vara ”väldigt svårt” för Sverige att ta emot ett besök av Putin under rådande omständigheter.

Det var efter den USA- och EU-ledda statskuppen i Ukraina 2014 som Ryssland genomförde en militär intervention och arrangerade en folkomröstning på den rysktalande halvön Krim. 96 procent av befolkningen röstade för att lämna Ukraina och istället ansluta sig till Ryssland.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ikea drar tillbaka sin katalog – bild på afrikan "rasistisk"

"Vi är djupt ledsna." Rasistiskt med siffror på afrikanens tröja, enligt medarbetare.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0