Svenskt cancerätande virus lagt på is - pengar saknas

Publicerad 4 september 2012 kl 22.35

Vetenskap.I Uppsala finns ett unikt, cancerätande virus färdigt för kliniska tester. Trots den enorma potentialen vill svenska regeringen inte skjuta till pengar.

Gilla artikeln på Facebook

Det är brittiska Telegraph som uppmärksammar hur ett till synes mirakulöst virus ligger djupfryst i ett svenskt kylskåp på grund av bristande forskningsresurser. "Bara Oden och Tor förstår varför svenska regeringen vägrar finansiera klinisk forskning på människor, trots att resultatet skulle kunna spara landets sjukvård miljarder kronor i kostnader", skriver Alexander Masters i tidningen.

Viruset som än så länge bara har det oglamorösa, vetenskapliga namnet Ad5[CgA-E1A-miR122]PTD har i tester på djur indikerat otroliga resultat.

-Det är fantastiskt, säger professor Magnus Essand, det är bättre än något annat. Tumörceller som är resistenta mot alla andra mediciner dödas av viruset i de här djuren.

Viruset som redan i sin nuvarande form kan vara verkningsfullt även på mänskliga patienter är dessutom billigt att tillverka och symptomen är milda jämfört med andra behandlingsmetoder, inte värre än en vanlig infektion. Det enda hindret från att gå vidare till det nödvändiga och tidsödande teststadier är - pengar.

För den i många andra svenska offentliga sammanhang obetydliga summan av 10 miljoner kronor kan testen startas omedelbart. Från privata mångmiljardföretag i läkemedelsindustrin är intresset dock begränsat: viruset är redan beskrivet i vetenskaplig litteratur och kan inte patentskyddas.

Cancertypen som viruset visat lovande resultat mot är neuroendokrina tumörer, så kallade NETs. Det var en sådan form av cancer som kostade Steve Jobs livet. Andra virus testas runt om i världen mot olika former av cancer. Maguns Essand har själv forskat kring ett virus mot prostatacancer som snart ska prövas på människor i Rotterdam med hjälp av bidrag från EU.

Redan på 1880-talet kände läkare till att vissa infektioner kraftigt reducerar storleken på cancertumörer, men det var inte förrän på 1990-talet som DNA-forskningen började kunna förklara varför. Enkelt uttryckt försöker forskare modifiera virus så att de blir en cancer för cancern själv. Just cancercellens onormala härdighet blir då en svaghet: viruset hinner spridas enormt innan cancercellerna till slut dör. Tumören smälter bort.

Hela testproceduren kan ta tio år och kosta hundratals miljoner, och det är välkänt att lovande resultat på djur ofta blir besvikelser på mänskliga patienter. Men om bara medlen att starta upp kliniska prov på människor görs tillgängliga kan ändå svårt sjuka cancerpatienter inom 18 månader få delta som frivilliga försökspersoner i forskningen.

Telegraphs utsände uppmanar nu rika läsare att skänka de behövliga resurserna. Moroten som de svenska forskarna lockar med? Att få ett potentiellt mirakulöst cancerätande virus uppkallat efter sig.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Studie: Viruset kom inte från Wuhans djurmarknad. Biologer ger stöd till alternativ teori.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus