Spänningarna i Europa
Utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven.

Sverige ratar resolution mot nazism

Publicerad 30 november 2014 kl 08.15

Utrikes. Sverige valde att lägga ned sin röst när 115 av världens 193 länder antog en resolution mot nazism i FN:s general­församling i förra veckan, rapporterar Folket i Bild. Skälet är att USA – som ger indirekt stöd till flera nynazistiska miliser i Ukraina – röstade nej till resolutionen.

Gilla artikeln på Facebook

USA lämnar finansiellt stöd till Ukraina som använder resurserna för att beväpna flera nynazistiska och ultranationalistiska miliser, som slåss mot separatister inom den ryska minoriteten i östra Ukraina.

I veckan har USA:s president Barack Obama diskuterat direkta leveranser av dödliga vapen till Kiev – leveranser som den 53-årige fredspristagaren kan utgå ifrån att kommer att hamna i händerna på dessa nynazistiska milisgrupper.

Resolutionen i FN:s generalförsamling, som antogs den 21 november, fördömde enligt Folket i Bild alla försök att rentvå nazistiska kollaboratörer genom att framställa dem som kämpar för nationalistiska motståndsrörelser eller att hedra dem som sådana. Dessutom fördömdes förnekande av Förintelsen.

Vid omröstningen i generalförsamlingen röstade 115 av världens 193 FN-länder ja till resolutionen. som hade föreslagits av Ryssland. Kanada, USA och Ukraina röstade emot, medan 55 länder – däribland Sverige och andra EU-medlemmar – lade ned sina röster.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som ansvarar för Sveriges ledamöter i FN:s generalförsamling, har tidigare tonat ned det amerikanska inflytandet över svenska UD.

– Det är inte USA som bestämmer vår politik, sade Wallström till TT i samband med att Sverige som första EU-land erkände Palestina. 


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Swebbtv stoppade på Youtube – igen

Publicerade vetenskapligt inslag om covid-19. Befarar att kanalen snart kommer raderas helt: "Uppenbar risk."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0