Sverige störtdyker på global gruvlista

Publicerad 23 februari 2021 kl 19.23

Ekonomi. Från att ha varit på världens tio-i-topp-lista rasar Sverige nu i ansedda Fraser Institutes rankning över attraktiva gruvländer som släpptes på tisdagen.

Gilla artikeln på Facebook

År 2016 låg Sverige på plats 8, 2018 på plats 21 – och nu störtdyker Sverige till plats 36.

Från att legat mycket högt på Fraser Institutes lista har Sverige succesivt fått en allt mer medioker placering, efter länder som Ryssland, Mali och Ghana.

Den nya placeringen kommer att få konsekvenser. Den kapitalintensiva gruv- och mineralbranschen är helt beroende av långsiktiga investeringshorisonter. Att Sverige som nation betraktas som attraktiv för gruvinvesteringar är centralt och globala rankningar speglar därför av sig på marknaderna.

När det gäller Sverige uttrycker investerarna, sedan flera år tillbaka, oro över hur lagstiftningen tillämpas i landet och även att det finns inkonsekvenser i lagstiftningen.

Under 2019 exporterades malmer, metall- och mineral till ett värde av 120 miljarder, 8 procent av Sveriges varuexport. Därtill exporterades modern gruvteknik för mer än 150 miljarder från företag med stark förankring i Sverige.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Ekonomi

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0