SVT-journalist lämnar "Agenda" – i protest mot namnvalet "Hassan"

Publicerad 15 oktober 2020 kl 19.40

Media. SVT-journalisten Christian Catomeris har lämnat "Agenda". Detta i protest mot att namnet "Hassan" användes som exempel när att kriminalitet diskuterades i söndagens partiledardebatt.

Gilla artikeln på Facebook

Under debatten i söndags fick partiledarna svara på hur de ville göra för att förhindra att en 13-åring vid namn "Hassan", bosatt i ett så kallat utsatt område, skulle glida in i kriminalitet.

Att Agenda valde att kalla exempelpersonen för Hassan väckte en storm bland vänsteraktivister i sociala medier, som anklagade SVT för rasism.

Nu väljer SVT-medarbetaren Christian Catomeris att lämna redaktionen i protest mot namnvalet, skriver Dagens Nyheter.

– På morgonmötet sa jag att jag tyckte att det inte var okej och bad om att få lämna programmet så snart det gick. Jag ska gå tillbaka till utrikesredaktionen, som jag är utlånad ifrån, säger Christian Catomeris enligt Kulturnyheterna.

Catomeris uppger vidare att beslutet har gett honom "viss sinnesro" och att han varit obekväm med hur Agenda tar sig an frågor om invandring och minoriteter.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0