Foto: SVT

SVT:s Uppdrag Granskning ljög för tittarna - näthataren är före detta M-politiker

Publicerad 29 maj 2013 kl 18.00

Inrikes.I februari i år gjorde Sveriges Televisions Uppdrag Granskning ett program om näthat. I inslaget fick flera kända svenska kvinnor läsa upp hot som de fått ta emot från personer som SVT framställde som högerextrema sverigedemokrater. Nu åtalas den man som låg bakom de grövsta hoten i programmet, en före detta moderat kommunpolitiker som numera är medlem i Socialdemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

Den socialdemokratiske 29-årige partimedarbetaren Marcus Arnesson, som just nu står åtalad för olaga hot och sexuellt ofredande, var tidigare kommunpolitiker för Moderaterna.

Så sent som 2006 valdes han in i kommunfullmäktige i Växjö för partiet och satt med som ersättare i skol- och barnomsorgsnämnden. Han var även ledamot i moderata ungdomsförbundets distriktsstyrelse samt ledamot i unga aktiespararna.

Numera är han medlem i Socialdemokraterna och var aktiv i valkampanjen för partiet inför förra riksdagsvalet.

Enligt åtalet mot Marcus Arnesson skickade han brev till ett stort antal kvinnor där han skrev att de skulle "lemlästas och dödas".

I ett av de hotfulla brev som han skickade till en kvinna skrev han att "dina vackra bröst till meloner ska bli så skönt att få suga på" och att han skulle "steka brösten dina i smör". Sammanlagt har han erkänt att han hotat och ofredat över hundra människor, de flesta av dem mer eller mindre offentliga kvinnor.

Flera av de hotfulla brev som Marcus Arnesson skickade till kvinnor undertecknade han med namnet Jonas Ransgård. Ransgård är en moderat politiker och vice ordförande i Göteborgs stads kommunstyrelse.

Några av hotbreven togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning i februari i år och lästes då upp av de hotade kvinnorna. I programmet försökte SVT framställa det som att hoten kom från högerextremister och sverigedemokrater.

Marcus Arnesson har i polisförhör erkänt att han skickat de hotfulla breven och säger även att han "står för dessa brev".

Se även
Sveriges värsta näthatare sosse
V-politiker näthatar känd bloggerska
Mäklarpraktikant sparkas efter svensk­fientligt näthat


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Trump Jr uppmanar till bojkott av sociala mediejättar

Gör Telegram till sin primära plattform.. "Jag vill ha en plats där idéer konkurrerar med varandra."0 

SMHI klass 3-varnar för snökaos i Västerbotten

Högsta varningsklassen.. Kan störa elförsörjning och telekommunikationer.0 

Regeringen "ställer om" Sverige till "klimatekonomi"

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0