Skandalerna i Swedbank

Swedbank beslutar om extern utredning

Publicerad 21 februari 2019 kl 16.08

Inrikes. Under torsdagen fortsatte Swedbanks aktie att rasa och nu har banken beslutat sig för en extern utredning efter SVT Uppdrag gransknings uppgifter om omfattande penningtvätt som ska ha gjorts genom banken.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen som fattat beslut om att anlita revisionsbolaget EY för att analysera det material som förekommit i samband med Uppdrag gransknings reportage.

Detta efter att bankens aktie sjunkit i värde med tiotals miljarder sedan avslöjandet igår.

"I uppdraget som EY har fått från Swedbank ingår att självständigt analysera det material som Swedbank idag vid lunchtid på egen begäran fått från Sveriges Television. EY har också möjlighet att begära kompletterande material från Swedbank om de finner det relevant för deras utredning", skriver banken i ett pressmeddelande.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit i Uppdrag granskning, säger Birgitte Bonnesen i ett uttalande.

EY kommer att presentera utredningen till vd och Swedbanks styrelse innan årsstämman som hålls 28 mars 2019. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för övriga intressenter.

– Styrelsen välkomnar Birgitte Bonnesens initiativ att tillsätta en extern granskning. Vi har fullt förtroende för att Birgitte Bonnesen tillsammans med koncernledningen lägger allt fokus på att reda ut denna fråga, säger Lars Idermark, styrelseordförande i Swedbank.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Journalist på Ekot inledde förhållande med islamistiskt terrorhot

Blev ihop med Gävleimamens son. Gjorde samtidigt snyftreportage om pojkvännen för Sveriges Radios räkning.0 

Ekonominyheter

Reinfeldt blir lobbyist för oljeindustrin

Kritiserade politikern tar över "Drivkraft Sverige".. Hans "stora beslutsamhet och kunskap" ska hjälpa branschen, enligt honom själv.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Medeltida mur rasade – då hittades antik staty. Kejsar Augustus bland rasmassorna.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus