Skandalerna i Swedbank

Swedbanks vd döms till fängelse för grovt svindleri

Publicerad 10 september 2024 kl 14.45

Ekonomi. Klockan 14 på fredagen meddelade Svea hovrätt sin dom i det som kallats "århundradets åtal" inom näringslivet – rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Tingsrättens friande dom rivs upp av hovrätten och bankdirektören döms nu för grovt svindleri till ett år och tre månaders fängelse.

Dela artikeln

Trots bankens omfattande penningtvätt har ingen inom Swedbank åtalats för själva penningtvätten, trots att närningspenningtvätt varit straffbelagt sedan 2014.

Istället åtalades Bonnessen för hur hon hanterat informationen om att Swedbanks penningtvätt skulle avslöjas av SVT. Åtalspunkterna är grovt svindleri, alternativt grov marknadsmanipulation, samt obehörigt röjande av insiderinformation.

I centrum stod uttalanden som Bonnesen gjorde under åren 2018 och 2019, kopplat till den penningtvättskandal som då skuggade storbanken.

Hovrätten anser att Birgitte Bonnesen lämnat vilseledande uppgifter i medieintervjuer 2018, med Svenska Dagbladet och TT. Hon sa i intervjuerna att det inte fanns någon misstänkt penningtvättskoppling till en annan banks verksamhet i Estland.

– Hovrätten har bedömt ett flertal uttalanden som har gjorts till media och aktieanalytiker. Rätten har då kommit fram till att två av uttalandena har varit oriktiga eller inneburit ett så skevt urval av fakta att de har varit vilseledande i lagens mening, säger rättens ordförande hovrättsrådet Sven Johannisson.

Förutom uttalandena handlade rättegången om att Birgitte Bonnesen bjöd in särskilt viktiga aktieägare till när hon fick reda på att SVT:s "Uppdrag granskning" skulle sända ett program om bankens bristande rutiner mot penningtvätt.

Genom mötet fick viktiga aktieägare chans att gå före marknaden med hjälp av den insiderinformation som Bonnesen bjöd på. Röjandet av sådan information ska ske genom pressmeddelanden till hela marknaden samtidigt, och att röja den till sina favorit-aktieägare är klart brottsligt.

Det åligger den som är vd för ett börsbolag att känna till denna lagstiftning, men ändå frikändes Birgitte Bonnesen även på denna åtalspunkt i tingsrätten när målet prövades där under hösten 2022. Även i hovrätten frikänns hon i den delen.

Inte heller banken har klarat sig utan konsekvenser av Bonnesens agerande. Av Finansinspektionen fick Swedbank rekordböter på 4 miljarder kronor och Stockholmsbörsen gav banken 50 miljoner kronor i böter för att den inte hanterade vetskapen om Uppdrag gransknings kommande program som insiderinformation.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Toyota slutar med politiskt korrekthet

Efter Woke-kontroversen. Senaste i raden av företag som ska upphöra med vänsterpropaganda.0 

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.