Skandalerna i Swedbank

Swedbanks förra vd åtalas för grovt svindleri

Publicerad 4 januari 2022 kl 17.02

Inrikes. Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen åtalas idag för i första hand grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation. Enligt åtalet har hon försökt mörka bankens problem med att förebygga penningtvätt.

Dela artikeln

Birgitte Bonnesen var vd på Swedbank mellan 2016 och 2019.

– Brottet består i att den före detta vd:n för banken avsiktligen eller av grov oaktsamhet, bland allmänheten eller företagets intressenter, spridit vilseledande uppgifter om bankens åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland, säger chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Detta skedde enligt åtalet dels den 23–24 oktober 2018, dels den 29 januari 2019, samt den 20 februari 2019. Uppgifterna har enligt åklagaren varit ägnade att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada.

– Jag har valt att i första hand väcka åtal för grovt svindleri, men det finns ett andrahandsyrkande gällande grov marknadsmanipulation. Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena, säger Thomas Langrot.

De vilseledande uppgifterna gav nligt åklagaren en felaktig bild av att Swedbank inte hade eller haft problem med AML-processerna (Anti Money Laundering) i bankens verksamhet i Estland under åren 2007–2018.

– Jag påstår att detta har skett trots att den före detta vd:n hade kännedom om icke offentliggjord information om omfattande och allvarliga brister gällande AML-processerna och även information om omfattande misstänkta transaktioner/kunder utifrån ett penningtvättspespektiv i den estniska verksamheten, säger Thomas Langrot.

– Förundersökningen visar även att det fanns en tydlig strategi från bland annat vd:n att problemen gällande AML-processerna i den estniska verksamheten inte skulle komma ut till marknaden. Ett annat ord för detta är att det finns bevis för en mörkläggning, fortsätter han.

Den före detta vd:n åtalas också för obehörigt röjande av insiderinformation.

– I egenskap av verkställande direktör och koncernchef för banken har den tilltalade avsiktligt röjt insiderinformation om innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag Granskning. Det misstänkta brottet skedde vid ett möte den 18 februari 2019 där representanter för de största aktieägarna i banken deltog, säger Thomas Langrot.


Nyheter från förstasidan

Trump Skjuten

Två döda vid attentat mot kampanjmöte. Blodig Trump skrek "Kamp, kamp!"0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0