Skandalerna i Swedbank

Swedbank misstänks för grovt svindleri

Publicerad 27 mars 2019 kl 20.12

Inrikes. Efter onsdagens razzia mot Swedbank meddelar Ekobrottsmyndigheten, EBM, nu att banken även utreds för grovt svindleri.

Gilla artikeln på Facebook

Den 27 februari meddelade EBM att en förundersökning mot Swedbank hade inletts gällande obehörigt röjande av insiderinformation.

Den förundersökningen har nu utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri. Det uppger myndigheten på onsdagskvällen.

Under utredningens gång har åklagaren samt ansvariga utredare på Finansmarknadskammaren granskat flera offentliga uttalanden och annan information som lämnats av befattningshavare på Swedbank från den 23 oktober 2018 till och med den 20 februari 2019.

– Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på EBM:s finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.

– Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga.

Swedbank har medverkat vid dagens husrannsakan som nu har avslutats, säger Thomas Langrot.

Förundersökningen omfattar enligt EBM inte någon utredning om det har förekommit penningtvätt i Baltikum, utan enbart hur ledningen hanterat eventuell information om misstänkt penningtvätt till allmänheten och marknaden.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0