Swedbank-skandalen

Swedbank misstänks för grovt svindleri

Publicerad 27 mars 2019 kl 20.12

Inrikes. Efter onsdagens razzia mot Swedbank meddelar Ekobrottsmyndigheten, EBM, nu att banken även utreds för grovt svindleri.

Gilla artikeln på Facebook

Den 27 februari meddelade EBM att en förundersökning mot Swedbank hade inletts gällande obehörigt röjande av insiderinformation.

Den förundersökningen har nu utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri. Det uppger myndigheten på onsdagskvällen.

Under utredningens gång har åklagaren samt ansvariga utredare på Finansmarknadskammaren granskat flera offentliga uttalanden och annan information som lämnats av befattningshavare på Swedbank från den 23 oktober 2018 till och med den 20 februari 2019.

– Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på EBM:s finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.

– Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga.

Swedbank har medverkat vid dagens husrannsakan som nu har avslutats, säger Thomas Langrot.

Förundersökningen omfattar enligt EBM inte någon utredning om det har förekommit penningtvätt i Baltikum, utan enbart hur ledningen hanterat eventuell information om misstänkt penningtvätt till allmänheten och marknaden.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0