Inbördeskriget i Syrien och Irak
Syriska stridsflygplan sätts in mot IS.

Syrien föreslår allians med USA

Publicerad 26 augusti 2014 kl 10.50

Utrikes. Den syriske utrikesministern Walid al-Moallem föreslog under ett tal på måndagen en allians mellan Syrien och USA för att gemensamt bekämpa den Islamiska staten, IS.

Gilla artikeln på Facebook

© Syriska informationsdepartementet

Syriens utrikesminister Walid al-Moallem.

Den föreslagna oheliga alliansen mellan de tidigare bittra fienderna kommer efter att USA uttalat intresse för att angripa den muslimska terrorgruppen även inne på syriskt territorium. Al-Moallem välkomnade ett sådant initiativ men på villkoret att USA i sådana fall samordnar sina attacker mot IS i Syrien med den syriska regeringen, skriver den syriska regeringen i ett pressmeddelande.

– Alla former av militära insatser på syriskt territorium, under förevändning av att det är en "kamp mot terrorismen", utan den syriska regeringens samtycke är en aggression, underströk han.

Al-Moallem härmade även USA:s retorik mot Ryssland nyligen och talade om vikten av att respektera ett lands suveränitet. Han passade samtidigt på att fördöma IS mord på den amerikanske journalisten James Foley och påpekade att om USA samordnat sin fritagningsaktion med Syrien så hade Foleys liv kunnat räddas. Den amerikanska fritagningsaktionen misslyckades eftersom Foley inte hölls fången på den plats i Syrien där amerikanska underrättelsekällor trodde att han skulle finnas.

Syrien har under de senaste dagarna framfört ståndpunkten att NATO ytterst står bakom skapandet av IS. Från syriskt håll misstänker man att IS soldater tränats i amerikanska läger i Jordanien och att syftet ursprungligen var att de skulle användas för att störta den syriska presidenten Assad. Träningen ska ha finansierats av det sunnimuslimska Saudiarabien. Teorin framfördes ursprungligen av den amerikanske socialistiske debattören Webster Griffin Tarpley som i USA betraktas som en konspirationsteoretiker.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0