Inbördeskriget i Syrien och Irak
Syriska stridsflygplan sätts in mot IS.

Syrien föreslår allians med USA

Publicerad 26 augusti 2014 kl 10.50

Utrikes. Den syriske utrikesministern Walid al-Moallem föreslog under ett tal på måndagen en allians mellan Syrien och USA för att gemensamt bekämpa den Islamiska staten, IS.

Gilla artikeln på Facebook

© Syriska informationsdepartementet

Syriens utrikesminister Walid al-Moallem.

Den föreslagna oheliga alliansen mellan de tidigare bittra fienderna kommer efter att USA uttalat intresse för att angripa den muslimska terrorgruppen även inne på syriskt territorium. Al-Moallem välkomnade ett sådant initiativ men på villkoret att USA i sådana fall samordnar sina attacker mot IS i Syrien med den syriska regeringen, skriver den syriska regeringen i ett pressmeddelande.

– Alla former av militära insatser på syriskt territorium, under förevändning av att det är en "kamp mot terrorismen", utan den syriska regeringens samtycke är en aggression, underströk han.

Al-Moallem härmade även USA:s retorik mot Ryssland nyligen och talade om vikten av att respektera ett lands suveränitet. Han passade samtidigt på att fördöma IS mord på den amerikanske journalisten James Foley och påpekade att om USA samordnat sin fritagningsaktion med Syrien så hade Foleys liv kunnat räddas. Den amerikanska fritagningsaktionen misslyckades eftersom Foley inte hölls fången på den plats i Syrien där amerikanska underrättelsekällor trodde att han skulle finnas.

Syrien har under de senaste dagarna framfört ståndpunkten att NATO ytterst står bakom skapandet av IS. Från syriskt håll misstänker man att IS soldater tränats i amerikanska läger i Jordanien och att syftet ursprungligen var att de skulle användas för att störta den syriska presidenten Assad. Träningen ska ha finansierats av det sunnimuslimska Saudiarabien. Teorin framfördes ursprungligen av den amerikanske socialistiske debattören Webster Griffin Tarpley som i USA betraktas som en konspirationsteoretiker.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0