Inbördeskriget i Syrien och Irak
Syriska stridsflygplan sätts in mot IS.

Syrien föreslår allians med USA

Publicerad 26 augusti 2014 kl 10.50

Utrikes. Den syriske utrikesministern Walid al-Moallem föreslog under ett tal på måndagen en allians mellan Syrien och USA för att gemensamt bekämpa den Islamiska staten, IS.

Gilla artikeln på Facebook

© Syriska informationsdepartementet

Syriens utrikesminister Walid al-Moallem.

Den föreslagna oheliga alliansen mellan de tidigare bittra fienderna kommer efter att USA uttalat intresse för att angripa den muslimska terrorgruppen även inne på syriskt territorium. Al-Moallem välkomnade ett sådant initiativ men på villkoret att USA i sådana fall samordnar sina attacker mot IS i Syrien med den syriska regeringen, skriver den syriska regeringen i ett pressmeddelande.

– Alla former av militära insatser på syriskt territorium, under förevändning av att det är en "kamp mot terrorismen", utan den syriska regeringens samtycke är en aggression, underströk han.

Al-Moallem härmade även USA:s retorik mot Ryssland nyligen och talade om vikten av att respektera ett lands suveränitet. Han passade samtidigt på att fördöma IS mord på den amerikanske journalisten James Foley och påpekade att om USA samordnat sin fritagningsaktion med Syrien så hade Foleys liv kunnat räddas. Den amerikanska fritagningsaktionen misslyckades eftersom Foley inte hölls fången på den plats i Syrien där amerikanska underrättelsekällor trodde att han skulle finnas.

Syrien har under de senaste dagarna framfört ståndpunkten att NATO ytterst står bakom skapandet av IS. Från syriskt håll misstänker man att IS soldater tränats i amerikanska läger i Jordanien och att syftet ursprungligen var att de skulle användas för att störta den syriska presidenten Assad. Träningen ska ha finansierats av det sunnimuslimska Saudiarabien. Teorin framfördes ursprungligen av den amerikanske socialistiske debattören Webster Griffin Tarpley som i USA betraktas som en konspirationsteoretiker.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0