Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte

Publicerad 2 mars 2021 kl 16.59

Kultur. I september avslöjade Samhällsnytt fusk med presstöd i liberala tidskriften Tempus. Nu framgår omfattningen: Minst 67 procent av tidningens prenumeranter fanns inte på riktigt.

Gilla artikeln på Facebook

Gränsen för att få presstöd i Sverige är 1.500 betalande prenumeranter men Tempus har bara 600 betalande prenumeranter – resten betalas av moderbolaget Tricordia genom luftfakturering.

Tempus, som genom åren har fått över 100 miljoner kronor i presstöd justerat för inflation, har alltså i själva verket varit berättigad till 0 kronor.

Det omfattande bedrägeriet avslöjades av Samhällsnytt i september men det är först genom en skrivelse från Revisorsinspektionen, RI, som Fria Tider har tagit del av, som den totala kostnaden för staten kan beräknas.

Myndigheten för radio och tv (MPRT) har beslutat att återkräva 2.063.599 kronor från Tempus, vilket sannolikt innebär att bolaget går i konkurs.

Brukar slippa personligt ansvar
Huvudmännen i härvan, tidningens huvudägare Kristina Rytterborg och styrelseordförande Nicholas Rydje, omfattas inte med automatik personligen av återbetalningskravet.

Fria Tider erfar dock att en bedrägerianmälan togs emot av Ekobrottsmyndigheten redan i höstas, vilket skulle kunna leda till ett personligt skadeståndsansvar gentemot staten vid fällande dom.

Myndigheten för radio och tv har också möjlighet att återkräva beloppet med stöd av aktiebolagslagens 25:e kapitel, som föreskriver ett personligt betalningsansvar vid vårdslöshet hos ägare och styrelse i aktiebolag.

Till skillnad från vanliga bedragare brukar den som ägnar sig åt bedrägerier med presstöd dock av tradition slippa personliga konsekvenser.

MPRT och tidigare presstödsnämnden har istället regelmässigt låtit den som blivit påkommen med att fuska med presstöd försätta sitt bolag i konkurs, flytta tidningen till ett nybildat aktiebolag och därefter fortsätta få bidrag utan att betala tillbaka de felaktiga bidragen.

Senast i våras betalade MPRT ut nya bidrag till tidningskungen Bertil Pettersson, 70, efter att han just blivit påkommen med att ha håvat in 12 miljoner i felaktiga bidrag till sitt tidningsföretag, som därefter försattes i konkurs, tömdes på tillgångar och återuppstod för att söka bidrag i form av ett nytt aktiebolag.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Billigare viagra gav färre svenska självmord. Sjönk tydligt när patentet löpte ut.0 

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land. Hans studie visar skräckutvecklingen.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0