Teolog: ”Svenska kyrkan har ingen framtid”

Publicerad 16 oktober 2013 kl 13.30

Inrikes.Som kristen gör man klokt i att lämna den alltmer sekulariserade Svenska kyrkan, menar Eva Hamberg, som är före detta präst och välkänd teolog.

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan lämnade prästen och professorn Eva Hamberg Svenska kyrkan, som hon anser har sekulariserats och politiserats i en utsträckning som hon inte kan ställa sig bakom. Droppen som fick bägaren att rinna över för Hamberg var utfrågningen inför ärkebiskopsvalet, då endast en av kandidaterna svarade tydligt ja på frågan om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed.

Att den liberala kandidaten Antje Jackelén igår utsågs till ärkebiskopen Anders Wejryds efterträdare har inte fått Hamberg att se ljusare på Svenska kyrkans framtid.

– När troende människor börjar lämna blir det svårt för kyrkan att uppehålla sin legitimitet. Jag tror inte den har någon framtid, säger Hamberg till Sydsvenskan.

Hon berättar att hon har fått ett stort antal mejl från både präster och lekmän som uttrycker förståelse för hennes beslut att lämna kyrkan och säger att de själva funderar på att göra samma sak.

På frågan om hon fortfarande är kristen svarar Hamberg ”O ja, det är därför jag går ur”.

Fram till 1996 blev alla svenskar automatiskt medlemmar i Svenska kyrkan vid födseln. Medlemmar i Svenska kyrkan betalar en årlig kyrkoavgift på i genomsnitt en procent av sin inkomst via skattsedeln. Den som är medlem i Svenska kyrkan den 1 november blir skyldig att betala kyrkoavgift för det påföljande året.

Så går du ur Svenska kyrkan
Det är väldigt enkelt att gå ur kyrkan, du anmäler ditt utträde till din lokala församling. Du kan besöka, ringa eller skriva till din församling och begära en blankett för utträde. Det kostar inget att avsluta sitt medlemskap.

Ångrar du dig så är du välkommen att bli medlem på nytt.

Mer information hittar du här.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0