Mordet på Tommie Lindh

Tommy Lindh blev mördad efter att ha försökt stoppa våldtäktsmannen

Publicerad 29 september 2020 kl 18.31

Inrikes. Tidigare i år gick kammaråklagare Stina Sjöqvist ut i Fria Tider och dementerade att 19-årige Tommie Lindh skulle ha mördats i samband med att han försökte stoppa en våldtäkt av en ung kvinna. Men åklagarens dementi är vilseledande och stämmer i vissa avseenden inte alls.

Gilla artikeln på Facebook

Uppgifterna om att Tommie Lindh, 19, skulle ha mördats när han ingrep för att stoppa en afrikansk våldtäktsman från att ge sig på en svensk kvinna spreds bland alternativa medier i hela världen.

Men när Fria Tider den 19 maj i år ringde upp åklagaren Stina Sjöqvist dementerade hon hela händelsen.

– Det är inte en så kallat svensk kvinna som blir våldtagen av en mörkhyad man där en svensk man tvingas avbryta och blir knivhuggen till döds, sade Stina Sjöqvist till Fria Tider och fortsatte:

– De här händelserna är skilda från varandra och äger rum under några timmar.

Men åklagarens uttalande är missvisande. Av förundersökningen framgår att det visst är en svensk kvinna har som blivit våldtagen och att gärningsmannen heter Mohamed Awad och är just mörkhyad. Många tolkade även uttalandet som ett bevis på att Tommie Lindh inte överhuvudtaget skulle ha försökt skydda kvinnan från våldtäktsmannen, men det stämmer inte heller.

Av polisens material i förundersökningen framgår att Tommie Lindh stannade kvar tillsammans med kvinnan medan den hotfulle afrikanen härjade i lägenheten, och att han ringde polisen för att få hjälp att köra ut Mohamed.

Genom att överraska Tommie Lindh lyckades Mohamed knivhugga 19-åringen i bröstet så svårt att han blev liggande på golvet. När han var oskadliggjord våldtog Mohamed sedan målsäganden genom att hota med att han skulle göra likadant med henne som med Tommie Lindh om hon inte följde med honom.

Men enligt åklagaren Stina Sjöqvist uttalanden i fria tider i maj hade våldtäkten och mordet inget med varandra att göra.

– Nej, våldtäkten är inget motiv till att den misstänkte gärningsmannen ska ha gett sig på Tommie. Nej, det är inte ett utav dem. Det finns en del annat vi tittar på, sade hon till Fria Tider.

I en intervju med lokala medier, som nu plockats bort från internet, uppgav åklagaren felaktigt att mordet och våldtäkten var två "händelser skilda i tid och rum", vilket alltså överhuvudtaget inte stämmer.

Fria Tider söker Stina Sjöqvist för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus