Spänningarna i Europa
ALLT FLER: Amerikanska soldater, som här på bilden, blir en allt vanligare syn i östra Europa.

Tretton gånger fler Natosoldater i öst

Publicerad 12 december 2015 kl 07.30

Utrikes. USA fortsätter att oroa Ryssland med en kraftigt ökad truppnärvaro i östra Europa. Nu uppger den ryska regeringen att antalet Natosoldater har ökat tretton gånger i flera länder.

Gilla artikeln på Facebook

Nato har åttadubblat sina flygstridskrafter i Baltikum, Polen och Rumänien samtidigt som antalet soldater har trettondubblats i samma länder, enligt ryska underrättelse­uppgifter som landets försvarsminister Sergej Sjojgu presenterar.

– Dessutom finns det omkring 200 amerikanska atombomber stationerade i Belgien, Italien, Nederländerna, Tyskland och Turkiet. Samt 310 bärarplan som befinner sig i olika beredskapsgrad, säger ministern enligt den officiella nyhetsbyrån Sputnik.

Enligt honom förbereder sig Nato för att ansluta Montenegro, Makedonien, Bosnien och Hercegovina, Georgien och Ukraina till militäralliansen. Samtidigt jobbar man aktivt med Finland, Sverige, Serbien och Moldavien.

– Dessutom har upp till 300 stridsvagnar och pansarskyttefordon transfererats till dessa länder samtidigt som luftvärnsanläggningar sätts upp i Rumänien och Polen, säger Sergej Sjojgu.

Det var den 21 april i år som polska makthavare beslutade att köpa in ett luftvärnssystem baserat på amerikanska patriotrobotar, enligt Wall Street Journal. Den polske presidenten Bronislaw Komorowski gjorde ingen hemlighet av att luftvärnssystemet, som kan skjuta ned robotar som passerar polskt luftrum, ska bli en del av Natos framtida paneuropeiska missilförsvarssystem.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0