Fallet Nick Sandmann

Trump kommenterar hatdrev mot katolska elever – kallar fake news "ondskefullt"

Publicerad 22 januari 2019 kl 15.15

Utrikes. USA:s president Donald Trump försvarar nu den grupp katolska skolungdomar som blivit utsatta för ett extremt hatdrev i sociala medier efter häpnadsväckande fake news.

Gilla artikeln på Facebook

Igår skrev vi om det virala videoklipp spridits på nätet som sägs visa hur vita ungdomar trakasserar en indian utanför Lincolnmonumentet i Washington.

Verkligheten har visat sig vara den motsatta.

I själva verket blev ungdomarna själva trakasserade, först av en grupp svarta extremister, som bland annat skrek rasistiska glåpord mot barnen.

En indiansk man började sedan spela trumma framför ungdomarna, något som i media först rapporterades som att mannen blev hånad.

Men Nick Sandmann, studenten som iklädd en MAGA-keps ("Make America Great Again") ställde sig framför mannen, förklarar att han egentligen försökte lugna ner situationen.

– Jag trodde att jag kunde hjälpa till att lugna ner situationen genom att förbli orörlig och lugn. Jag insåg att alla hade kameror och att en grupp vuxna försökte provocera en grupp tonåringar till en större konflikt. Jag bad en tyst bön om att situationen inte skulle spåra ur, säger han i ett längre uttalande och fortsätter:

– Han började spela sin trumma när han vandrade in i publiken, som gick åt sidan för honom. Jag såg ingen försöka blockera hans väg. Han låste ögonen i mig och närmade sig mig, kom centimeter från mitt ansikte. Han spelade sin trumma hela tiden han var i mitt ansikte.

Efter att ha sett hela filmen från händelsen, som är en och en halv timme lång, har medier som CNN fått backa från sin initiala rapportering, och nu har även Donald Trump uttalat sig.

"Nick Sandmann och eleverna i Covington har blivit symboler för vad falska nyheter är och hur ondskefullt det kan vara. De har fångat hela världens uppmärksamhet, och jag vet att de kommer att använda det för det bästa – kanske till och med för att få folk att samlas. Det började obehagligt, men kan sluta i en dröm", skriver han på Twitter idag.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0