Fallet Nick Sandmann

Trump kommenterar hatdrev mot katolska elever – kallar fake news "ondskefullt"

Publicerad 22 januari 2019 kl 15.15

Utrikes. USA:s president Donald Trump försvarar nu den grupp katolska skolungdomar som blivit utsatta för ett extremt hatdrev i sociala medier efter häpnadsväckande fake news.

Gilla artikeln på Facebook

Igår skrev vi om det virala videoklipp spridits på nätet som sägs visa hur vita ungdomar trakasserar en indian utanför Lincolnmonumentet i Washington.

Verkligheten har visat sig vara den motsatta.

I själva verket blev ungdomarna själva trakasserade, först av en grupp svarta extremister, som bland annat skrek rasistiska glåpord mot barnen.

En indiansk man började sedan spela trumma framför ungdomarna, något som i media först rapporterades som att mannen blev hånad.

Men Nick Sandmann, studenten som iklädd en MAGA-keps ("Make America Great Again") ställde sig framför mannen, förklarar att han egentligen försökte lugna ner situationen.

– Jag trodde att jag kunde hjälpa till att lugna ner situationen genom att förbli orörlig och lugn. Jag insåg att alla hade kameror och att en grupp vuxna försökte provocera en grupp tonåringar till en större konflikt. Jag bad en tyst bön om att situationen inte skulle spåra ur, säger han i ett längre uttalande och fortsätter:

– Han började spela sin trumma när han vandrade in i publiken, som gick åt sidan för honom. Jag såg ingen försöka blockera hans väg. Han låste ögonen i mig och närmade sig mig, kom centimeter från mitt ansikte. Han spelade sin trumma hela tiden han var i mitt ansikte.

Efter att ha sett hela filmen från händelsen, som är en och en halv timme lång, har medier som CNN fått backa från sin initiala rapportering, och nu har även Donald Trump uttalat sig.

"Nick Sandmann och eleverna i Covington har blivit symboler för vad falska nyheter är och hur ondskefullt det kan vara. De har fångat hela världens uppmärksamhet, och jag vet att de kommer att använda det för det bästa – kanske till och med för att få folk att samlas. Det började obehagligt, men kan sluta i en dröm", skriver han på Twitter idag.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Utrikes

Bidragsregn över invandrare när Ylva Johansson lägger fram EU:s politik för "integration"

Storsatsar på tredje världen-kompetens.. EU-bidrag ska ge invandrare "tillgång till ett lämpligt boende till ett överkomligt pris".0 

Mobb försökte döda coronademonstranter

Vänsterextrem attack i Leipzig.. Fortsatte sparka när coronaskeptikerna låg ner.0 

Men Trump ger sig inte. "Vi kommer inte vika oss för valfusk."0 

Vetenskap

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur