Fallet Nick Sandmann
Nick Sandmann i en intervju med NBC.

Inget skadestånd för pojke som hängdes ut som rasist i hela USA

Publicerad 28 juli 2019 kl 16.19

Media. Nick Sandmann, 16, blev uthängd som "rasistisk" uppviglare i de stora amerikanska medierna efter att ha smålett mot en indian som trakasserade honom. Men nu har en domstol avslagit hans skadeståndsyrkande mot tidningen Washington Post.

Gilla artikeln på Facebook

Nick Sandmann utsattes för en mycket omfattande uthängningskampanj av de stora medierna i USA i januari. Drevet byggde på ett redigerat videoklipp som spreds av vänsteraktivister på sociala medier.

Bilderna som kablades ut påstods visa hur Sandmann och hans katolska skolkamrater från Kentucky på ett "rasistiskt" sätt "hånade" en indian vid Lincolnmonumentet i Washington. Sandmann pekades ut som anförare av en rasistisk tonårsmobb eftersom han, iklädd en Trumpkeps, syntes stå och le framför indianen medan indianen aggressivt spelade på en trumma.

När hela videon släpptes visade det sig dock att det var tonåringarna själva som blev överösta av antivita glåpord av en grupp svarta extremister. Därefter trädde indianen fram och försökte, av allt att döma, provocera pojkarna ytterligare.

På grund av uthängningen fick 16-åringen motta en mycket stor mängd dödshot på sociala medier. Många av dem som öppet hotade pojken var kändisar på vänsterkanten.

Nick Sandmann och hans familj valde senare att stämma den vänsterliberala tidningen Washington Post på 250 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor, för grovt förtal.

Enligt stämningen försökte Washington Post orsaka 16-åringen skada "eftersom han var en vit, katolsk pojke som bar en MAGA-keps". Vidare anklagas tidningen för att medvetet ha ignorerat de hot som man "visste oundvikligen skulle uppstå", i syfte att "främja sin politiska agenda".

Men nu har har domstolen beslutat att ogilla pojkens talan helt och hållet, skriver New York Post. Domaren William Bertelsman anser att Washington Post var i sin fulla rätt att publicera indianens version av det inträffade, även om den versionen var falsk.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Mer från Media

Flera alternativmedier söker statligt stöd

Samhällsnytt ansöker om 2,5 miljoner kronor.. Nya Tider och Exakt24 har redan fått innovations- och utvecklingsstöd.0 

Bonnier köper norsk förlagskoncern

Köper Stordalens bokförlag.. "Bonnier är en drömpartner för oss."0 

HBTQ-profil blir årets julvärd i SVT

Lars Lerin får hedersuppdraget.. "Svenska folket älskar det regnbågshistoriska valet."0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur