Fallet Nick Sandmann
Nick Sandmann i en intervju med NBC.

Inget skadestånd för pojke som hängdes ut som rasist i hela USA

Publicerad 28 juli 2019 kl 16.19

Media. Nick Sandmann, 16, blev uthängd som "rasistisk" uppviglare i de stora amerikanska medierna efter att ha smålett mot en indian som trakasserade honom. Men nu har en domstol avslagit hans skadeståndsyrkande mot tidningen Washington Post.

Gilla artikeln på Facebook

Nick Sandmann utsattes för en mycket omfattande uthängningskampanj av de stora medierna i USA i januari. Drevet byggde på ett redigerat videoklipp som spreds av vänsteraktivister på sociala medier.

Bilderna som kablades ut påstods visa hur Sandmann och hans katolska skolkamrater från Kentucky på ett "rasistiskt" sätt "hånade" en indian vid Lincolnmonumentet i Washington. Sandmann pekades ut som anförare av en rasistisk tonårsmobb eftersom han, iklädd en Trumpkeps, syntes stå och le framför indianen medan indianen aggressivt spelade på en trumma.

När hela videon släpptes visade det sig dock att det var tonåringarna själva som blev överösta av antivita glåpord av en grupp svarta extremister. Därefter trädde indianen fram och försökte, av allt att döma, provocera pojkarna ytterligare.

På grund av uthängningen fick 16-åringen motta en mycket stor mängd dödshot på sociala medier. Många av dem som öppet hotade pojken var kändisar på vänsterkanten.

Nick Sandmann och hans familj valde senare att stämma den vänsterliberala tidningen Washington Post på 250 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor, för grovt förtal.

Enligt stämningen försökte Washington Post orsaka 16-åringen skada "eftersom han var en vit, katolsk pojke som bar en MAGA-keps". Vidare anklagas tidningen för att medvetet ha ignorerat de hot som man "visste oundvikligen skulle uppstå", i syfte att "främja sin politiska agenda".

Men nu har har domstolen beslutat att ogilla pojkens talan helt och hållet, skriver New York Post. Domaren William Bertelsman anser att Washington Post var i sin fulla rätt att publicera indianens version av det inträffade, även om den versionen var falsk.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Gruppvåldtagna 13-åringen

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0