Nick Sandmann i en intervju med NBC.

Inget skadestånd för pojke som hängdes ut som rasist i hela USA

Publicerad 28 juli 2019 kl 16.19

Media. Nick Sandmann, 16, blev uthängd som "rasistisk" uppviglare i de stora amerikanska medierna efter att ha smålett mot en indian som trakasserade honom. Men nu har en domstol avslagit hans skadeståndsyrkande mot tidningen Washington Post.

Gilla artikeln på Facebook

Nick Sandmann utsattes för en mycket omfattande uthängningskampanj av de stora medierna i USA i januari. Drevet byggde på ett redigerat videoklipp som spreds av vänsteraktivister på sociala medier.

Bilderna som kablades ut påstods visa hur Sandmann och hans katolska skolkamrater från Kentucky på ett "rasistiskt" sätt "hånade" en indian vid Lincolnmonumentet i Washington. Sandmann pekades ut som anförare av en rasistisk tonårsmobb eftersom han, iklädd en Trumpkeps, syntes stå och le framför indianen medan indianen aggressivt spelade på en trumma.

När hela videon släpptes visade det sig dock att det var tonåringarna själva som blev överösta av antivita glåpord av en grupp svarta extremister. Därefter trädde indianen fram och försökte, av allt att döma, provocera pojkarna ytterligare.

På grund av uthängningen fick 16-åringen motta en mycket stor mängd dödshot på sociala medier. Många av dem som öppet hotade pojken var kändisar på vänsterkanten.

Nick Sandmann och hans familj valde senare att stämma den vänsterliberala tidningen Washington Post på 250 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor, för grovt förtal.

Enligt stämningen försökte Washington Post orsaka 16-åringen skada "eftersom han var en vit, katolsk pojke som bar en MAGA-keps". Vidare anklagas tidningen för att medvetet ha ignorerat de hot som man "visste oundvikligen skulle uppstå", i syfte att "främja sin politiska agenda".

Men nu har har domstolen beslutat att ogilla pojkens talan helt och hållet, skriver New York Post. Domaren William Bertelsman anser att Washington Post var i sin fulla rätt att publicera indianens version av det inträffade, även om den versionen var falsk.


Nyheter från förstasidan

Danska sågningen av Sverige: "Asyl-amok"

Sveriges "hämningslösa" invandring gör gränskontrollerna verkningslösa. "Tiotusentals afrikaner och araber" tar sig in i Europa genom Sverige, lyder kritiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0