Fallet Nick Sandmann
Nick Sandmann och indianen i samband med den uppmärksammade händelsen i Washington.

Uthängda tonåringens miljardstämning mot Washington Post ska prövas igen

Publicerad 30 oktober 2019 kl 14.47

Media. En federal domare i Kentucky har återupptagit målet med high school-eleven Nick Sandmann, som blev uthängd som "rasist" av de stora amerikanska mediebolagen. Det rapporterar Fox News.

Gilla artikeln på Facebook

Nick Sandmann filmades i januari när han iklädd en Trump-keps trakasserades av en indian och svarta rasister vid Lincoln­monu­mentet i Washington.

En hårdklippt video från händelsen användes sedan av de amerikanska medierna för att istället peka ut Nick Sandmann som anförare av en rasistisk mobb av vita tonåringar.

Sandmann och hans familj valde att gå vidare på juridisk väg genom att först stämma den vänsterliberala tidningen Washington Post på 250 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor, för grovt förtal.

Enligt stämningsansökan försökte Washington Post orsaka 16-åringen skada "eftersom han var en vit, katolsk pojke som bar en MAGA-keps". Vidare anklagas tidningen för att medvetet ha ignorerat de hot som man "visste oundvikligen skulle uppstå", i syfte att "främja sin politiska agenda".

Men i juli beslutade domstolen att ogilla pojkens talan helt och hållet. Domaren ansåg att Washington Post var i sin fulla rätt att publicera indianens version av det inträffade, även om den versionen var falsk.

Efter att stämningen kompletterats har domaren dock valt att öppna målet igen, enligt Fox News.

"Beslutet bådar gott även för målen mot NBC och CNN", skriver en av familjen Sandmanns advokater, Todd V. McMurtry, på Twitter.


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0