Fallet Nick Sandmann

Vänstertidning spred fake news om 16-årig gymnasieelev – tvingas betala skadestånd

Publicerad 25 juli 2020 kl 20.31

Media. Washington Post har nått en förlikning i ett förtalsmål gällande de falska nyheter de spred om gymnasieeleven Nick Sandmann förra året. Det rapporterar New York Post.

Gilla artikeln på Facebook

Washington Post, som i konservativa kretsar i USA går under öknamnet "Pravda on the Potomac", var en av flera vänstermedier som i januari förra året ljög om att då 16-årige Sandmann tillsammans med andra gymnasieelever trakasserat en indian vid Lincolnmonumentet i Washington D.C. Bland annat spred tidningen en video som påstods visa trakasserierna av indianen.

Men längre videosekvenser från händelsen avslöjade lögnen, som i Sverige spreds av bland annat socialdemokratiska Aftonbladet. I själva verket var det Nick Sandmann och hans skolkamrater som trakasserades, provocerades och hotades av indianen och andra etniska minoriteter. Sandmann fångades på film när han försökte ställa sig mellan de båda grupperna för att undvika att det skulle bli bråk. Sandmann försökte hålla masken och le mot den dansande och sjungande indianen för att lugna ned honom och situationen.

Efter publiceringarna valde Nick Sandmann att inleda rättsprocesser mot Washington Post, CNN, ABC, CBS, NBC, The Guardian, The Hill och Rolling Stone – medier som spridit de falska anklagelserna. Totalt har Sandmann krävt 800 miljoner dollar, motsvarande drygt 7 miljarder kronor, i skadestånd från de åtta vänstermedierna.

I januari i år nådde CNN en förlikning med Sandmann. Och igår, på sin 18-årsdag, meddelade Nick Sandmann att han även nått en uppgörelse med Washington Post som han krävt 250 miljoner dollar i skadestånd från. Det är oklart hur mycket pengar de båda mediebolagen gått med på att betala.

Rättsprocessen mot de övriga sex mediebolagen fortsätter och Nick Sandmann antyder i ett Twitterinlägg att han även överväger att stämma Twitter för förtal.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0