Ericsson

Tusentals jobb bort när Ericsson lägger ned all tillverkning i Sverige

Publicerad 21 september 2016 kl 23.51
Av Mattias Albinsson

Konsument. Ericsson är på väg att lägga ned all tillverkning i Sverige. Det skriver Svenska Dagbladet under onsdags­kvällen sedan tidningen tagit del av en intern konfidentiell rapport.

Gilla artikeln på Facebook

"Vi avslutar en 140-årig tillverkningsepok, vilket motsvarar de största nedskärningarna av anställda i Sverige någonsin."

Så står att läsa i Ericssons rapport.

Telekomjätten har i dagsläget 800 anställda i sin fabrik i Borås och 400 i Kumla. Båda fabrikerna ska läggas ned och ytterligare 600 tjänster, utöver dem, försvinner i samband med nedläggningarna.

Dessutom skär företaget ned drygt 1.000 arbetstillfällen inom forskning och utveckling. Exakt hur många jobb som försvinner från Ericsson framgår inte i rapporten, men SvD uppskattar, utifrån formuleringarna i den, att det rör sig om cirka 4.000.

Anledningen till nedläggningarna är att Ericsson behöver spara pengar. 3 miljarder kronor ska sparas, det mesta av det i Sverige.

Ericsson har totalt drygt 116.000 anställda i hela världen. En dryg åttondel av dem, 15.000, jobbar i Sverige. För 6 år sedan hade företaget 20.000 anställda i Sverige.

En källa som uppges vara "centralt placerad i förhandlingarna mellan arbetsgivare och arbetstagare" siar om att telekomjätten är på väg att lämna Sverige helt och hållet.

– Den här planen skulle ta död på Ericsson och vara ett första steg mot att avveckla hela Ericssons verksamhet i Sverige, säger källan till SvD.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0