Kriget mot kalifatet

Tusentals muslimer från Europa krigar för Islamiska staten

Publicerad 16 augusti 2014 kl 05.50

Utrikes. Tusentals muslimska invandrare i Europa deltar i det pågående "heliga kriget" i Syrien och Irak. Minst 1.700 av dessa kommer från de tre EU-länderna Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Gilla artikeln på Facebook

© Privat

15-åriga Moezdalifa El Adoui från Holland stoppades på flygplatsen i Düsseldorf när hon var på väg till Syrien för att kriga för Allah.

Antalet europeiska jihadister som deltar i kriget i Mellanöstern på Islamska statens sida har ökat under 2014. Mot slutet av 2013 rapporterade den mellanstatliga polisorganisationen Europol att antalet europeiska medborgare som deltog i kriget uppgick till mellan 1.200 och 2.000.

Nu uppges att antalet jihadister från enbart Tyskland, Frankrike och Storbritannien uppgår till minst 1.700, skriver AP. Utöver dessa tre länder har ett stort antal jihadister rest till framförallt Syrien från Belgien, Holland och Danmark skrev The Guradian tidigare under sommaren.

Även från Sverige deltar ett mycket stort antal muslimer i jihadkriget. Den svenska socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg reste förra året till Turkiet för att själv bilda sig en uppfattning om läget vid gränsen till Syrien. Hon hävdade då att 400 jihadister från Sverige rest till Syrien. Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, presenterade en mer återhållsam siffra tidigare under veckan då man sa att det handlade om "minst 80" muslimer från Sverige varav ett 20-tal har dödats.

Sammantaget handlar det om omkring 3.000 muslimer som invandrat till Europa och som nu deltar i inbördeskriget i Syrien och Irak och säkerhetstjänsterna i Europa är mycket oroliga över radikaliseringen av muslimerna i Europa. Europol skriver i en rapport från tidigare i år att hotet mot Europas stater ökar exponentiellt med varje muslim i Europa som rekryteras som jihadkrigare.

En annan utveckling som oroar är att muslimska organisationer i Europa rekryterar fler och fler unga muslimska tonårstjejer i Europa. Tjejerna gifts sedan bort som "fruar" åt ledande jihadkrigare i Syrien och Irak. En av dem är 15-åriga Moezdalifa El Adoui från Holland som under sommarlovet rymde hemifrån och försökte resa till Syrien för att där göra sin plikt som kvinna. Hon hann dock stoppas på flygplatsen i Düsseldorf efter att en europeisk så kallad "Amber alert" utfärdats.

Andra tonårstjejer har däremot inte hunnit stoppas i tid utan har lyckats ta sig fram till Syrien där ett osäkert öde väntar dem.

Bild:

© Privat

Några av de muslimska tonårstjejer från Europa som rest till Syrien för att gifta sig med Islamska statens jihadkrigare och göra sin "plikt" som kvinnor.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Pojken ville bli Youtube-stjärna – mördades brutalt

Dumpades i dike.. Pappans hjärtskärande vädjan: Gå in och titta på hans filmer.0 Plus

Vänsterattacken: "Tyskland måste dö"

Angrep krigsminnesmärke i Hamburg.. Samtidigt vill politikerna göra om det "toxiska" monumentet.0 

Fullvaccinerad senator: Jag har covid-19

Kongressläkarens besked till Lindsey Graham.. Men republikanen uppger sig ändå vara glad att ha fått vaccinet.0 

Högerprofilerna träffades i Budapest idag. Carlson ska hålla tal på ungersk festival.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0