Kriget mot kalifatet

Tusentals muslimer från Europa krigar för Islamiska staten

Publicerad 16 augusti 2014 kl 05.50

Utrikes. Tusentals muslimska invandrare i Europa deltar i det pågående "heliga kriget" i Syrien och Irak. Minst 1.700 av dessa kommer från de tre EU-länderna Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Gilla artikeln på Facebook

© Privat

15-åriga Moezdalifa El Adoui från Holland stoppades på flygplatsen i Düsseldorf när hon var på väg till Syrien för att kriga för Allah.

Antalet europeiska jihadister som deltar i kriget i Mellanöstern på Islamska statens sida har ökat under 2014. Mot slutet av 2013 rapporterade den mellanstatliga polisorganisationen Europol att antalet europeiska medborgare som deltog i kriget uppgick till mellan 1.200 och 2.000.

Nu uppges att antalet jihadister från enbart Tyskland, Frankrike och Storbritannien uppgår till minst 1.700, skriver AP. Utöver dessa tre länder har ett stort antal jihadister rest till framförallt Syrien från Belgien, Holland och Danmark skrev The Guradian tidigare under sommaren.

Även från Sverige deltar ett mycket stort antal muslimer i jihadkriget. Den svenska socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg reste förra året till Turkiet för att själv bilda sig en uppfattning om läget vid gränsen till Syrien. Hon hävdade då att 400 jihadister från Sverige rest till Syrien. Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, presenterade en mer återhållsam siffra tidigare under veckan då man sa att det handlade om "minst 80" muslimer från Sverige varav ett 20-tal har dödats.

Sammantaget handlar det om omkring 3.000 muslimer som invandrat till Europa och som nu deltar i inbördeskriget i Syrien och Irak och säkerhetstjänsterna i Europa är mycket oroliga över radikaliseringen av muslimerna i Europa. Europol skriver i en rapport från tidigare i år att hotet mot Europas stater ökar exponentiellt med varje muslim i Europa som rekryteras som jihadkrigare.

En annan utveckling som oroar är att muslimska organisationer i Europa rekryterar fler och fler unga muslimska tonårstjejer i Europa. Tjejerna gifts sedan bort som "fruar" åt ledande jihadkrigare i Syrien och Irak. En av dem är 15-åriga Moezdalifa El Adoui från Holland som under sommarlovet rymde hemifrån och försökte resa till Syrien för att där göra sin plikt som kvinna. Hon hann dock stoppas på flygplatsen i Düsseldorf efter att en europeisk så kallad "Amber alert" utfärdats.

Andra tonårstjejer har däremot inte hunnit stoppas i tid utan har lyckats ta sig fram till Syrien där ett osäkert öde väntar dem.

Bild:

© Privat

Några av de muslimska tonårstjejer från Europa som rest till Syrien för att gifta sig med Islamska statens jihadkrigare och göra sin "plikt" som kvinnor.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Tv-profilen Larry King död efter corona

Blev 87 år gammal.. "Han hade en unik och långvarig talang."0 

Ygeman vill tvinga nätjättar att radera "hat och hot"

Regeringen kräver hårdare EU-lagstiftning.. Polen vill göra tvärtom – begränsa vad sociala medieföretagen får ta bort.0 

Domare vägrar återställa Parler

Ställer sig på Amazons sida.. Hänvisar till "stormningen" av Kapitolium.0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0