SDU och bidragen
PARAGRAFRYTTARE? Ungdomsstyrelsen nekar SDU bidrag eftersom man menar att ett paragraftecken saknas i ansökan.

Ungdomsstyrelsen nekar bidrag till SDU: En bokstav saknas i ansökan

Publicerad 17 januari 2014 kl 23.25

Inrikes.Ungdomsstyrelsen får skarp kritik av SDU efter att ha hänvisat till ett påstått formaliafel för att neka bidrag till Sverigedemokraternas ungdomsförbund, som är riksdagens tredje största.
- Det är ett politiskt motiverat beslut och en ren krigsförklaring mot oss, säger SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

Gilla artikeln på Facebook

Det är tredje gången som SDU får avslag av Ungdomsstyrelsen. Däremot får alla andra politiska ungdomsförbund runt en miljon kronor i bidrag vardera.

Enligt Ungdomsstyrelsen uppfyller de lokala stadgarna för SDU:s medlemsföreningar inte kraven i myndighetens regelverk, eftersom namnen på lokalföreningarna anges i rubriken till stadgarna och inte - vilket Ungdomsstyrelsen påstår är nödvändigt - efter ett paragraftecken. Eftersom paragraftecknet (§) saknas har Ungdomsstyrelsen därför beslutat att avslå ansökan.

"För att myndigheten ska anse att stadgarna har antagits i demokratisk ordning ska det framgå att det är föreningens stadgar till exempel genom att föreningens namn finns med i stadgarna (i paragraf)", skriver Ungdomsstyrelsen i sitt avslagsbeslut.

Fria Tider har läst de lokala stadgarna som bär rubriken "Sverigedemokratisk Ungdom, Normalstadgar 2012, Antagna 16 mars 2013, SDU Va?st". Det finns även ett mötesprotokoll som visar hur SDU Väst har antagit stadgarna, men detta räcker alltså inte, hävdar myndigheten.

- Vi kan inte utläsa att stadgarna tillhör lokalföreningen när vi tittar på stadgarna i sig, utan där står det att de tillhör Sverigedemokratisk Ungdom, säger Marina Tjelvling som är den handläggare på Ungdomsstyrelsen som har berett ärendet om SDU.

Att namnet på lokalföreningen framgår av rubriken spelar enligt Tjelvling ingen roll, eftersom myndigheten endast har valt att ta hänsyn till den text som står efter stadgarnas paragraftecken.

När Fria Tider når Gustav Kasselstrand är han fly förbannad över Ungdomsstyrelsens beslut.

- Det här är helt klart politiskt motiverat och det är särskilt allvarligt såhär under ett valår. Den här gången försöker man hänvisa till att våra lokalföreningar har valt att anta normalstadgar som är gemensamma för organisationen, vilket Ungdomsstyrelsen själva skriver att man får göra i sina allmänna råd.

Enligt Gustav Kasselstrand är det uppenbart att de lokala föreningarna har valt att anta sina stadgar i god demokratisk ordning.

- Vi har haft en dialog med Ungdomsstyrelsen under hela ärendets gång och stämt av alla detaljer en efter en. De har inte haft någonting att invända mot stadgarnas utformning förrän nu i efterhand, säger han.

Enligt Gustav Kasselstrand kommer SDU nu att överklaga Ungdomsstyrelsens beslut. Han vill inte spekulera i om ungdomsförbundet kommer att ansöka om ett interimistiskt beslut i syfte att få tillgång till pengarna redan under valrörelsen. SDU driver sedan ett år tillbaka en process i Förvaltningsrätten rörande förra årets avslagsbeslut, där en dom väntas inom kort.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

22-årig afghan bakom Vetlanda-terrorn

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Offren i Vetlanda kämpar för sina liv i natt

Tre har livshotande skador.. Även misstänkte terroristen själv vårdas på sjukhuset.0 

"Trams": Löfvens svar om trollfabrikerna

"Skrockade" när han fick frågan.. Statsministern ville inte kommentera anklagelserna.0 

"Säkra tunnlar – så gör vi mångkulturen trygg för alla"

Insändare.. Mary Agnes föreslår drastiska åtgärder för att säkra kollektivtrafiken.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0