Soros och politiken
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó.

Ungern: Vi förbjuder inte Soros organisationer

Publicerad 16 juni 2016 kl 17.06

Utrikes. I en intervju med den konservativa dagstidningen Magyar Hírlap förnekar den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó att landet planerar att förbjuda den vänsterradikale finansmannen George Soros organisationer.

Gilla artikeln på Facebook

© Harald Dettenborn

George Soros kan fortsätta att verka i Ungern.

George Soros, som föddes i landets huvudstad Budapest under namnet György Schwartz, driver sedan 1980-talet en lång rad kulturmarxistiska så kallade icke-statliga organisationer, NGO:er. Den mest kända, Open Society Institute, ägnar sig främst åt att förespråka HBTQ, massinvandring och feminism i Öst- och Centraleuropa.

I september förra året väckte den ungerske premiärministern Viktor Orban ramaskri bland vänsterliberala eliterna i västvärlden när han anklagade Soros för vilja att öppna Ungerns gränser för invandring från tredje världen.

– Soros NGO:er har blivit väldigt aktiva i invandringsfrågan nuförtiden i Ungern. De kräver att gränsen ska hållas vidöppen, sade Orbán då.

Trots det tänker Ungern inte förbjuda Soros organisationer så som bland annat Ryssland gjorde hösten 2015.

– Så länge civila organisationer följer ungersk lag finns det inte anledning att peka ut dem, sade utrikesministern, rapporterar Budapest Business Journal. Han beklagade samtidigt att den ungerska regeringens konservativa politik har gjort att den politiska relationen med USA har försämrats.

Det var förra året som Rysslands riksåklagarmyndighet officiellt förklarade ett dussin kulturmarxistiska och neokonservativa organisationer icke-önskvärda i landet, däribland Open Society Institute.

När en organisation fått den stämpeln innebär det att dess tillgångar blir frysta och att organisationen förbjuds att sprida material, enligt RT.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ministern om varför kriminaliteten fått växa: "Ville inte ses som rasistisk"

Damberg talar ut om "ängsligheten" för rasiststämpeln. Men nu tänker han och hans parti lägga om kursen i kriminalpolitiken, påstår han.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.