Skogsbranden utanför Sala
Ungefärligt brandhärjat område enligt nya uppgifter till Fria Tider natten till tisdagen. Observera att kartan över brandens spridningsområde är mycket osäker och kan innehålla felaktigheter.

En död, unikt världsarv kan ha gått upp i rök

Publicerad 5 augusti 2014 kl 02.38

Inrikes. En person är död i Sveriges största brand i modern tid. Världsarvet Engelsbergs bruk kan ha slukats av lågorna, enligt nya uppgifter till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Jürgen Howaldt

Engelsbergs bruk

Strax efter midnatt hittades kroppen efter en svårt brännskadad person norr om Stabäck. En man var anmäld saknad av anhöriga och polisen tror att det är den man som nu påträffats död.

1.200 personer har tvingats fly från sina hem.

– Det har brunnit fastigheter i hela området, hur många och vilken typ av fastigheter kan inte räddningstjänsten svara på, på grund av att det har varit så mycket rök, sa Angelica Runqvist, informationsansvarig för räddningsinsatsen, till Fria Tider Plus under natten.

– Det går inte att se från luften och det går inte att ta sig in på området. Det finns alltså brandskadade fastigheter i hela området, men hur många och vilken typ av fastigheter kan jag inte svara på, fortsatte Runqvist.

PLUSLJUD Hör hela intervjun med räddningsledningen.

Fria Tider har under natten fått uppgift om att det brunnit hus vid sjön Snyten, i det unika världsarvets omedelbara närhet. Enligt uppgifter från räddningsledningen har branden tagit sig förbi sjön Snyten och det brinner nu även norr om sjön.

– Den har spridit sig norr om sjön Snyten, men där håller räddningstjänsten ställningarna just nu, förklarar Runqvist.

Engelsbergs Bruk är ett av Sveriges 15 världsarv och är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Bruket, från 1600-talet, anses av FN vara ett av världens främsta industriminnen.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.