Ädelmetallerna
En orolig läsare hörde av sig till Dagens Industris tv-program "Börsmorgon" efter att guldpriset fortsatt att skena under natten mot måndagen.

"USA förlorar greppet om guldpriset"

Publicerad 8 april 2024 kl 12.41

Ekonomi. Ökningen av guldpriset fortsätter att skapa oro i den USA-kontrollerade delen av världen, då ökningen anses visa att länder som Kina och Ryssland är förmögna att påverka villkoren för viktiga finansiella marknader i väst.

Dela artikeln

I förra veckan konstaterade den kanadensiska guldjätten Fiores vd Frank Giustra att USA har förlorat sin förmåga att diktera guldpriset, vilket i sin tur hotar dollarns dominans som världsvaluta.

Han varnade för att länder kommer att tvingas ägna sig åt "resursnationalism" och lägga beslag på råvaror i takt med att acceptansen för den amerikanska dollarn minskar som internationellt medel för betalningar, vilket är på väg att hända nu.

Ryssland kan knäcka USA:s kontroll av guldpriset

Utvecklingen drivs av BRICS-länderna med Kina och Ryssland i spetsen. En ekonomisk allians där även länder som Sydafrika, Saudiarabien, Egypten, Iran och Förenade arabemiraten numera ingår.

Inom BRICS är handeln som tidigare skedde i dollar ersatt med bilaterala avtal om att handla i egna valutor, och på sikt är det tänkt att en guld-uppbackad handel ska ske inom BRICS, tror Giustra.

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer säger å sin sida till Dagens Industris "Börsmorgon" att Kina idag kontrollerar råvarupriserna i ökad utsträckning.

– Guldpriserna sticker ut. Men Kina har väldigt stor påverkan på världens råvarupriser, säger han till Börsmorgon idag.

Den kinesiska centralbanken har också hamstrat guld i 17 månader på raken, enligt DI.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.