Idag sätts guldpriset i huvudsak genom ett amerikanskt system för terminshandel som sköts av den Chicagobaserade råvarubörsen Comex. Terminspriset påverkar det så kallade spotpriset på guld, som styr vad guld kan handlas för över disk på den Londonbaserade handelsplatsen LBMA. "Spotpriset" accepteras sedan världen över i princip som dagspriset på riktigt, fysiskt guld.
Varken LBMA eller Comex kräver dock att det guld som handlas på börserna finns på riktigt, och vilka som ligger bakom varje guldaffär är hemligt. Detta har gjort det möjligt för den som har stor likviditet, exempelvis en centralbank, att mer eller mindre fritt manipulera guldpriset i en situation där oro finns för att guldet börjar konkurrera med viktiga västerländska valutor som betalningsmedel, exempelvis vid hög inflation.
Men nu har Ryssland börjat kräva betalt i rubel för att leverera rysk olja och gas som stora delar av västvärlden är beroende av, samtidigt som Rysslands centralbank har börjat köpa guld till det fasta priset 5.000 rubel per gram.
Med en växlingkurs på 80 rubel per dollar skulle det ge ett guldpris runt 1.940 dollar per troyuns, vilket är ungefär där guldpriset ligger idag.
– Men om den västerländska LBMA/Comex-pappersmarknaden försöker pressa ned guldpriset i dollar lägre så kommer de att behöva försvaga rubeln först, annars kommer manipulationen av papperspriset på guld att behöva ske helt offentligt, säger ädelmetallanalytiker Ronan Manly till RT.
En situation där pappersguld är mycket billigare än riktigt guld är inte hållbar i längden och riskerar att leda till att LBMA/Comex-pappersmarknaden kraschar, vilket potentiellt skulle kunna hota dollarn och länder med svaga eller utlandsplacerade guldreserver, såsom Sverige. I ett krisläge där inflationen är hög skulle hyperinflation kunna bli följden och innehav av guld och andra värdeföremål behöva förbjudas för att skydda pappersvalutans ställning som betalningsmedel.
Den nya länken mellan guld och rubel innebär inte bara att Ryssland stärker sin guldreserv, utan också att guldpriset tvingas upp om efterfrågan på rubel stiger, exempelvis som en följd av tvingande rubelbetalningar för olja och gas.