Foto: Fars

USA-spion dömd till döden i Iran

Publicerad 9 januari 2012 kl 10.46

Utrikes.En 28-årig amerikansk medborgare och tidigare marinkårssoldat dömdes till döden på måndagen för spioneri för USA:s räkning, uppger MSNBC som citerar den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Fars.

Gilla artikeln på Facebook

Hekmati är av iransk härkomst och dömdes enligt nyhetsbyrån Fars av en militärdomstol i Teheran på måndagen. Han föddes i USA som son till iranska invandrare. Enligt iranska myndigheter avslöjades han av iranska agenter som upptäckte honom vid den amerikanska Bagrambasen i grannlandet Afghanistan. Hekmatis familj hävdar däremot att han rest till Iran för att träffa sin mormor och farmor och att han inte är spion.

För tio dagar sedan visades rättegången mot Amir Mirza Hekmati i iransk tv. Han erkände då att han varit CIA-agent och att han skulle infiltrera den iranska underrättelsetjänsten.

Amerikanska UD har protesterat mot att Teheran inte lät diplomater från schweiziska diplomater träffa Hekmati före eller under rättegången. Schweiz företräder USA i Iran då supermakten saknar egen representation i landet.

I november bekräftade nuvarande och tidigare myndighetspersoner i USA att Iran hade lyckats identifiera en rad hemliga CIA-spioner, även om det var oklart hur.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0