Utsträckt hand från Kina lyfte börserna

Publicerad 23 januari 2019 kl 13.30

Ekonomi. Världens börser har den senaste veckan ökat i värde. Positiva indikationer från handelssamtalen mellan USA och Kina anses vara anledningen.

Gilla artikeln på Facebook

Världens börser lyfte i fredags efter positiv utveckling i handelssamtalen mellan USA och Kina, rapporterar Dagens Industri.

OMX-index i Stockholms har exempelvis på en vecka stigit med 2,63 procent, enligt uppföljningen på Avanza.se efter måndagens handel. I övriga världen har också fortsatt stabila börser påvisats i början av veckan.

Mycket av detta är ett resultat av Kinas utsträckta hand i handelssamtalen mellan USA och Kina. Bloomberg rapporterar att källor som är väl insatta i förhandlingarna uppgett att Kina säger sig vara beredd att öka sin import ifrån USA. Ambitionen bakom detta är att lugna den kritik som amerikanerna riktar mot Kinas handelsöverskott och de metoder, plagiat och låglönestrukturer, som ligger bakom detta.

Kineserna är därmed redo att balansera ojämnvikten i handelsbalansen mot USA genom att stimulera och driva på import ifrån USA. Detta ska ha framkommit i förhandlingar i Peking tidigare under januari, skriver Bloomberg. 

På grund av de inrikespolitiska konflikterna i USA närvarar inte president Donald Trump vid World Economic Forums konferens i Davos denna vecka. Nästa relevanta möte mellan staterna sker därmed när en kinesisk delegation reser till Washington under månadens slut, enligt Bloomberg. 

USA och Kina är båda intresserade av att hitta lösningar kring konflikten som hämmar den ekonomiska utvecklingen i världen, rapporterade Reuters i fredags. De inblandade parterna är dock inte överens om hur omfattande åtgärder som behövs och hur dessa ska följas upp och kontrolleras. För tillfället förväntar sig amerikanerna mer insyn kring verkställandet av Kinas föreslagna åtgärder än vad kineserna är villiga att ge efter för.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Regeringen föreslås skapa nya byråkratjobb för 15 miljarder

"Grekisk lösning" kan ersätta vartannat förlorat riktigt jobb.. Så föreslås regeringen rädda arbetsmarknaden när lågkonjunkturen tar fart.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Grönt ljus för höjda politikerlöner

Höjs med ytterligare 1500 kr/mån.. Nu tjänar en riksdagsledamot 68.400 kronor i månaden.0 

Sidor

Vetenskap

Nya DNA-analyser ger "överraskande" bild av svenskarnas härkomst. Nya buden: Därifrån kom våra förfäder på stenåldern.0 Plus

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0