Utsträckt hand från Kina lyfte börserna

Publicerad 23 januari 2019 kl 13.30

Ekonomi. Världens börser har den senaste veckan ökat i värde. Positiva indikationer från handelssamtalen mellan USA och Kina anses vara anledningen.

Gilla artikeln på Facebook

Världens börser lyfte i fredags efter positiv utveckling i handelssamtalen mellan USA och Kina, rapporterar Dagens Industri.

OMX-index i Stockholms har exempelvis på en vecka stigit med 2,63 procent, enligt uppföljningen på Avanza.se efter måndagens handel. I övriga världen har också fortsatt stabila börser påvisats i början av veckan.

Mycket av detta är ett resultat av Kinas utsträckta hand i handelssamtalen mellan USA och Kina. Bloomberg rapporterar att källor som är väl insatta i förhandlingarna uppgett att Kina säger sig vara beredd att öka sin import ifrån USA. Ambitionen bakom detta är att lugna den kritik som amerikanerna riktar mot Kinas handelsöverskott och de metoder, plagiat och låglönestrukturer, som ligger bakom detta.

Kineserna är därmed redo att balansera ojämnvikten i handelsbalansen mot USA genom att stimulera och driva på import ifrån USA. Detta ska ha framkommit i förhandlingar i Peking tidigare under januari, skriver Bloomberg. 

På grund av de inrikespolitiska konflikterna i USA närvarar inte president Donald Trump vid World Economic Forums konferens i Davos denna vecka. Nästa relevanta möte mellan staterna sker därmed när en kinesisk delegation reser till Washington under månadens slut, enligt Bloomberg. 

USA och Kina är båda intresserade av att hitta lösningar kring konflikten som hämmar den ekonomiska utvecklingen i världen, rapporterade Reuters i fredags. De inblandade parterna är dock inte överens om hur omfattande åtgärder som behövs och hur dessa ska följas upp och kontrolleras. För tillfället förväntar sig amerikanerna mer insyn kring verkställandet av Kinas föreslagna åtgärder än vad kineserna är villiga att ge efter för.


Nyheter från förstasidan

Polisen får rätt att hacka mobiler

Får ta fram egna virusprogram. Regeringens förslag röstades igenom i riksdagen.0 

Ekonominyheter

Kronofogden startar e-tjänst för skuldsanering

Får bättre prestanda på måndag.. Rekordmånga ansöker om att få slippa betala sina skulder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Ekonomi

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Ska tillverka ännu en klassisk läsksort. Äger sedan några år tillbaka även Trocadero.0 

Nu kommer skatten på plastpåsar

Tre kronor per påse från 1 mars.. SD och M var emot förslaget när utskottet tog upp frågan i riksdagen.0 

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0