Facebook Live-våldtäkten
En av de dömda lider av "begåvningshandikapp", menar försvarsadvokaten.

"Våldtäktsturken" kan frias av HD: "Han förstod inte att det var en våldtäkt"

Publicerad 11 augusti 2017 kl 14.42

Inrikes. Högsta domstolen har beslutat ge prövningstillstånd till den 24-årige iranier som filmade den livesända Facebook-våldtäkten i Uppsala i januari. Enligt hans advokat är mannen "begåvningshandikappad" och ska inte ha förstått att det rörde sig om en våldtäkt, rapporterar Dagens Juridik.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i januari som tre invandrare festade i en lägenhet i Gottsunda i Uppsala tillsammans med en kvinna. Under natten våldtogs den kraftigt berusade kvinnan av två av männen, båda så kallade flyktingbarn från Afghanistan. Den tredje mannen, en 24-årig iranier som i sociala medier fått öknamnet "våldtäkts­turken", filmade ett av samlagen och sände filmen i realtid via Facebook till en stor grupp personer.

I hovrätten skärptes straffen. 21-åringen dömdes till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt. 18-åringen fick ett år och fyra månaders fängelse för våldtäkt. 24-åringen dömdes till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Samtliga tre överklagade i juli hovrättens fällande dom till Högsta domstolen.

HD har nu beslutat att ge prövningstillstånd – men bara för 24-åringen som filmade övergreppen. Det HD ska pröva är punkten om underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Domstolen ger ingen närmare förklaring till varför man beslutat att ta upp just den frågan Men den iranske mannens advokat skriver i överklagandet att "målet väcker flera frågor rörande såväl vad som egentligen utgör förtal, som vilka kriterierna är för att skyldighet att avslöja våldtäkt ska anses föreligga".

Enligt advokaten är hans klient "begåvningshandikapp" och ska inte ha "förstått att det varit fråga om en våldtäkt". Advokaten anser därför att hans klient ska gå helt fri, skriver Dagens Juridik.

I en video som Fria Tider tidigare publicerats framgår dock att mannen, i alla fall i efterhand, begrep att kvinnan blivit utsatt för just en våldtäkt. Det bekräftar han nämligen själv i videon, där han hånar kvinnan efter våldtäkten.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0