Facebook Live-våldtäkten
En av de dömda lider av "begåvningshandikapp", menar försvarsadvokaten.

"Våldtäktsturken" kan frias av HD: "Han förstod inte att det var en våldtäkt"

Publicerad 11 augusti 2017 kl 14.42

Inrikes. Högsta domstolen har beslutat ge prövningstillstånd till den 24-årige iranier som filmade den livesända Facebook-våldtäkten i Uppsala i januari. Enligt hans advokat är mannen "begåvningshandikappad" och ska inte ha förstått att det rörde sig om en våldtäkt, rapporterar Dagens Juridik.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i januari som tre invandrare festade i en lägenhet i Gottsunda i Uppsala tillsammans med en kvinna. Under natten våldtogs den kraftigt berusade kvinnan av två av männen, båda så kallade flyktingbarn från Afghanistan. Den tredje mannen, en 24-årig iranier som i sociala medier fått öknamnet "våldtäkts­turken", filmade ett av samlagen och sände filmen i realtid via Facebook till en stor grupp personer.

I hovrätten skärptes straffen. 21-åringen dömdes till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt. 18-åringen fick ett år och fyra månaders fängelse för våldtäkt. 24-åringen dömdes till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Samtliga tre överklagade i juli hovrättens fällande dom till Högsta domstolen.

HD har nu beslutat att ge prövningstillstånd – men bara för 24-åringen som filmade övergreppen. Det HD ska pröva är punkten om underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Domstolen ger ingen närmare förklaring till varför man beslutat att ta upp just den frågan Men den iranske mannens advokat skriver i överklagandet att "målet väcker flera frågor rörande såväl vad som egentligen utgör förtal, som vilka kriterierna är för att skyldighet att avslöja våldtäkt ska anses föreligga".

Enligt advokaten är hans klient "begåvningshandikapp" och ska inte ha "förstått att det varit fråga om en våldtäkt". Advokaten anser därför att hans klient ska gå helt fri, skriver Dagens Juridik.

I en video som Fria Tider tidigare publicerats framgår dock att mannen, i alla fall i efterhand, begrep att kvinnan blivit utsatt för just en våldtäkt. Det bekräftar han nämligen själv i videon, där han hånar kvinnan efter våldtäkten.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0