Facebook Live-våldtäkten
Livesände våldtäkten.

"Våldtäktsturken" delvis friad för Facebook-våldtäkt

Publicerad 2 juli 2018 kl 11.27

Lag & Rätt. I det så kallade Facebook-målet friar nu Högsta domstolen den person som direktsände våldtäkten på nätet från underlåtenhet att avslöja brottet. Personen straffas dock för grovt förtal, då sändningen inte haft sådant grundlagsskydd att åtalet för förtalsbrottet måste prövas i särskild ordning.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 22 januari 2017 som fyra personer, tre invandrare och en svensk kvinna, hade fest i en lägenhet i Gottsunda i Uppsala. Under natten våldtog två av männen, båda så kallade flyktingbarn från Afghanistan, den kraftigt berusade kvinnan.

Den tredje mannen, en iranier som i sociala medier fått öknamnet "våldtäktsturken", filmade ett av samlagen och sände filmen i realtid via Facebook till en grupp personer.

Hovrätten dömde de båda afghanerna för våldtäkt. Filmaren friades dock från medverkan till våldtäkt men fälldes för dels underlåtenhet att avslöja brottet, dels grovt förtal genom sändningen. Samtidigt skärptes straffen.

Samtliga gärningsmän överklagade domen.

Den prövning Högsta domstolen nu har gjort avser endast den tredje personen.

"För att någon ska dömas för underlåtenhet att avslöja ett brott måste avslöjandet kunna ske utan fara. En sådan fara kan vara att själv bli ansvarig för brottet. Genom domen klargör Högsta domstolen att om en person åtalas för ett brott ska ett alternativt yrkande om ansvar för underlåtenhet att avslöja brottet ogillas. I detta fall hade åklagaren i hovrätten påstått ansvar för delaktighet i våldtäkten. Personen kunde därför inte fällas för underlåtenhet att avslöja det brottet", skriver HD.

Mannen fälls dock för grovt förtal.

Det grundlagsskydd som gäller för bland annat radioprogram innebär att åtal för förtalsbrott ska prövas i särskild ordning. I Högsta domstolen uppkom frågan om det gällde också ansvar för sändningen av våldtäkten. I så fall kunde straff för grovt förtal inte dömas ut.

Domstolen påpekar att privatpersoner för sändningar på internet kan ha grundlagsskydd. Men det gäller inte ett rent spontanutflöde från en enskild sändare. Sändningen var i detta fall obestämd till format, inriktning och tid. Den rörde sig därför inte om ett skyddat program, menar HD. Personen kan alltså straffas för grovt förtal.

I hovrätten dömdes mannen till åtta månaders fängelse. HD ändrar påföljden, som nu gäller grovt förtal och ringa narkotikabrott, till fängelse i fyra månader.

Inför överklagandet till HD hade advokaten till den nu delvis frikände mannen sagt att hans klient inte "förstått att det varit fråga om en våldtäkt" och att den då 24-årige invandraren lider av ett "begåvningshandikapp", uppgav Dagens Juridik.

I en video som Fria Tider tidigare publicerat framgår att mannen, i alla fall i efterhand, begrep att kvinnan blivit utsatt för just en våldtäkt. Det bekräftade han själv i videon, där han hånar kvinnan efter våldtäkten:


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polisen vill ha hjälp att hitta Abdi

Lyckades fly vid ett förhör. Vid flykten hade han en svart skjorta och mörka Adidaskläder med vita ränder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0