Facebook Live-våldtäkten
Livesände våldtäkten.

"Våldtäktsturken" delvis friad för Facebook-våldtäkt

Publicerad 2 juli 2018 kl 11.27

Lag & Rätt. I det så kallade Facebook-målet friar nu Högsta domstolen den person som direktsände våldtäkten på nätet från underlåtenhet att avslöja brottet. Personen straffas dock för grovt förtal, då sändningen inte haft sådant grundlagsskydd att åtalet för förtalsbrottet måste prövas i särskild ordning.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 22 januari 2017 som fyra personer, tre invandrare och en svensk kvinna, hade fest i en lägenhet i Gottsunda i Uppsala. Under natten våldtog två av männen, båda så kallade flyktingbarn från Afghanistan, den kraftigt berusade kvinnan.

Den tredje mannen, en iranier som i sociala medier fått öknamnet "våldtäktsturken", filmade ett av samlagen och sände filmen i realtid via Facebook till en grupp personer.

Hovrätten dömde de båda afghanerna för våldtäkt. Filmaren friades dock från medverkan till våldtäkt men fälldes för dels underlåtenhet att avslöja brottet, dels grovt förtal genom sändningen. Samtidigt skärptes straffen.

Samtliga gärningsmän överklagade domen.

Den prövning Högsta domstolen nu har gjort avser endast den tredje personen.

"För att någon ska dömas för underlåtenhet att avslöja ett brott måste avslöjandet kunna ske utan fara. En sådan fara kan vara att själv bli ansvarig för brottet. Genom domen klargör Högsta domstolen att om en person åtalas för ett brott ska ett alternativt yrkande om ansvar för underlåtenhet att avslöja brottet ogillas. I detta fall hade åklagaren i hovrätten påstått ansvar för delaktighet i våldtäkten. Personen kunde därför inte fällas för underlåtenhet att avslöja det brottet", skriver HD.

Mannen fälls dock för grovt förtal.

Det grundlagsskydd som gäller för bland annat radioprogram innebär att åtal för förtalsbrott ska prövas i särskild ordning. I Högsta domstolen uppkom frågan om det gällde också ansvar för sändningen av våldtäkten. I så fall kunde straff för grovt förtal inte dömas ut.

Domstolen påpekar att privatpersoner för sändningar på internet kan ha grundlagsskydd. Men det gäller inte ett rent spontanutflöde från en enskild sändare. Sändningen var i detta fall obestämd till format, inriktning och tid. Den rörde sig därför inte om ett skyddat program, menar HD. Personen kan alltså straffas för grovt förtal.

I hovrätten dömdes mannen till åtta månaders fängelse. HD ändrar påföljden, som nu gäller grovt förtal och ringa narkotikabrott, till fängelse i fyra månader.

Inför överklagandet till HD hade advokaten till den nu delvis frikände mannen sagt att hans klient inte "förstått att det varit fråga om en våldtäkt" och att den då 24-årige invandraren lider av ett "begåvningshandikapp", uppgav Dagens Juridik.

I en video som Fria Tider tidigare publicerat framgår att mannen, i alla fall i efterhand, begrep att kvinnan blivit utsatt för just en våldtäkt. Det bekräftade han själv i videon, där han hånar kvinnan efter våldtäkten:


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Förundersökning inledd mot Ebba Busch

KD-ledaren misstänks för grovt förtal.. Åklagare utreder inlägg hon gjort i sociala medier angående den infekterade husaffär hon är inblandad i.0 

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0