Estoniakatastrofen
Håkan Svenneling (V).

V: Stoppa regeringens möjlighet att täcka över Estonia med betong

Publicerad 12 april 2021 kl 14.34

Inrikes. Vänsterpartiet tar nu strid mot ett politiskt beslut från 90-talet som gör det möjligt att låta täcka Estonias vrak med ett betongskal så att det blir omöjligt att utreda hur fartyget egentligen förliste. Det rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringens nya förslag i riksdagen går ut på att ändra gravfridslagen så att det blir tillåtet med dykning för att utreda haveriorsaken.

Lagen lämnar dock fortfarande även en öppning för att övertäcka vraket med till exempel ett betongskal, något som regeringen ville göra efter den mystiska förlisningen på 1990-talet. Politikernas plan från 1995 grusades dock den gången av tekniska skäl. De hade redan hunnit släppa ner stora mängder sten och grus runt vraket innan projektet fick avbrytas.

I försvarsutskottet försöker V nu samla en majoritet för att uppmana regeringen att utreda att ta bort möjligheten att täcka över vraket.

– Vi tycker att det är dags att ta bort den möjligheten, att det inte är aktuellt och att en eventuell oro som människor kan känna för att Estonia skulle bli övertäckt tas bort politiskt genom att det stryks ur lagstiftningen, säger Håkan Svenneling, V:s talesperson i utrikesfrågor, till Ekot.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0