Ebolautbrottet i Afrika
En ebolasmittad sjuksköterska flög så sent som i måndags med ett av Frontier airlines flyg från Cleveland, Ohio, till Dallas i Texas.

Växande rädsla för ebola i USA

Publicerad 15 oktober 2014 kl 19.38

Utrikes. Rädslan för en ebolaepidemi i USA växer just nu sedan det står klart att en sjuksköterska som idag på morgonen testats positivt för ebola flög från Cleveland till Dallas-Fort Worth så sent som i måndags.

Gilla artikeln på Facebook

Sjuksköterskan, vars identitet ännu inte offentliggjorts, är anställd på Presbyterian hospital i Dallas och var en av dem som ansvarade för vården av Thomas Eric Duncan som avled i ebolafeber 8 oktober.

Efter att Duncan avlidit tog sjuksköterskan under förra veckan, den 10 oktober, flyget tvärs över USA till Cleveland i Ohio för att spendera helgen där. Så sent som i måndags flög hon därefter tillbaka till Dallas för att dagen därpå insjukna i ebolafeber. Hon fördes då akut in till en isoleringsavdelning på sjukhuset, skriver AP.

Myndigheterna i USA säger sig vara "allvarligt bekymrade" över händelseutvecklingen och arbetar nu med att få tag på de 132 passagerare som var ombord på Frontier airlines flight 1143. Sjuksköterskan uppges enligt personalen ombord på flygplanet inte ha haft några sjukdomssymptom under flygresan, men eftersom hon med stor sannolikhet bar på smittan redan när hon flög till Cleveland i fredags vill myndigheterna inte ta några fler risker.

Under onsdagen uppgavs även att den sjuksköterska som tidigare insjuknat i ebola, 26-åriga Nina Pham, är i "god kondition". Pham har behandlats med en experimentell behandlingsmetod som går ut på att hon fått ta emot en transfusion av blodplasma från en läkare som tidigare tillfrisknat från ebola. På så sätt hoppas läkarna att Phams immunförsvar ska få ett tillskott av antikroppar som känner igen och kan bekämpa ebolainfektionen.

Hittills har nästan 9.000 människor insjuknat i ebolafeber under den pågående ebolaepidemin varav omkring hälften avlidit. Experterna befarar att det därutöver finns ett stort mörkertal i västra Afrika över människor som insjuknat i och avlidit av ebolafeber utan att myndigheterna fått veta något.


Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.