Veckorevyn kritiseras för stöd till Hamas-knuten organisation

Publicerad 21 maj 2021 kl 08.56

Politik. Veckorevyn kritiseras för att uppmana sina läsare att skänka pengar till Hamas-knutna Islamic relief för att hjälpa palestinierna på Gazaremsan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett inlägg på Instagram som skvallertidningen, som numera endast finns på webben, uppmanar sina följare att skänka pengar till hjälporganisationer verksamma i Gaza. Bland de organisationer som läsarna uppmanas skänka pengar till finns Islamic relief.

"Läget är akut, men din hjälp kan se till att de som drabbas får sjukvård, tak över huvudet och rent vatten. Skänk en gåva om du kan", uppmanar Veckorevyn läsarna.

Det är en uppmaning som kritiseras av bland andra den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

"Veckorevyn uppmanar människor att skicka pengar till Islamic Relief, en organisation knuten till Muslimska brödraskapet. Muslimska brödraskapet i Palestina går under beteckningen Hamas", skriver han på Twitter.

Finansieras av Sverige
Hamas skapades i Nablus på Västbanken i samband med intifadan 1987 som en avknoppning av Muslimska brödraskapet i Egypten. De var snabba med att kopiera moderorganisationens upplägg med ett stort socialt arbete där egna dagis, skolor, soppkök med mera är viktiga delar.

Sommaren 2014 deklarerade Israels försvarsminister att Islamic relief är en kriminell organisation som skickar pengar till Hamas, som är terrorstämplade i Israel. Flera muslimska länder, bland dem Förenade arabemiraten och Bangladesh, har sedan dess förbjudit Islamic relief.

USA, Tyskland, Nederländerna och Schweiz är några av de länder som de senaste åren öppet deklarerat att de avbryter sitt samarbete med den muslimska organisationen på grund av dess terrorkopplingar.

Sveriges regering har emellertid fortsatt skänka pengar till Islamic relief och svenska staten listas av FN som dess största finansiär under 2020.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0