Skogsbränderna i Sverige
Sverige ansöker om brandbekämpningsflyg från EU. Arkivbild.

Över 60 bränder i hela landet – MSB: "Extremt stor brandrisk"

Publicerad 16 juli 2018 kl 18.01

Inrikes. Just nu härjar ett 60-tal bränder i Sverige och risken för skogsbrand är "extremt stor", uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. MSB kallar in hjälp från EU.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt SOS Alarm pågår det just nu mer än 60 bränder över hela landet i olika storlekar, uppger SVT Nyheter på måndagskvällen.

Risken för skogsbrand är "extremt stor i stora delar" av landet vilket gjort att MSB aktiverat EU:s så kallade civilskyddsmekanism.

Det innebär att man skickat in en begäran om brandbekämpningsflyg till ERCC (Emergency Response Coordination Centre).

– Vi har valt att begära det här stödet från EU för att vi ser att den nationella beredskapen behöver stärkas just nu. Det är väldigt torrt i marken och prognoserna framöver tyder på att skogsbrandsrisken kommer vara på en extrem nivå över hela landet även den kommande tiden, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering.

MSB har upprättat en dialog med ERCC om vilka resurser som finns tillgängliga och när de i så fall kan komma till Sverige.

Enligt SVT pågår det bränder på olika platser i Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västra Götaland, Hälsingland, Kronoberg, Uppsala, Stockholm och Värmland. Bland annat räddningsstyrkor, hemvärnet och helikoptrar arbetar för att släcka eldarna.

I de flesta av landets län råder eldningsförbud och i flera områden har myndigheterna gått ut med varningar till allmänheten.

I Västerdalarna är en av bränderna 1,5 kilometer lång och runt en kilometer bred. Där har alla tillgängliga brandmän från hela kommunen samt helikopter tagits in i släckningsarbetet och branden är fortfarande inte under kontroll, skriver SVT.

I Älvdalens kommun fick personalen under natten utrymma ett två kilometer stort brandområdet sedan man kommit fram till att det kan finnas grovkalibrig odetonerad ammunition där. Trots explosionsrisken arbetar nu tre helikoptrar med släckningsarbetet.

Vid Tovåssjön i Gävleborg brinner 40-50 hektar och elden växer i styrka samtidigt som räddningstjänsten har brist på vatten. Vid 16-tiden på måndagen startade ännu en brand vid Enskogen norr om Laforsen och där uppmanas nu folk att evakuera området.

Det rapporteras även om vägar som tvingas stänga på grund av skogsbrand.

– Den personal som bekämpar de här eldhärdarna sliter och gör ett utomordentligt jobb i en svår miljö. De har all heder, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

I sociala medier publiceras filmer och bilder från de olika bränderna.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0