Asylkaoset
Awad Hersi (MP) hade svårt både med svenska språket och att svara på frågor.

Video: Lynchstämning i Stockholm vid möte om planerade asylboenden – "vi tänker kämpa till sista blodsdroppen"

Publicerad 16 april 2016 kl 20.27
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det var kaotiskt och och upprörda känslor vid ett informations­möte med Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i veckan med anledning av byggandet av nya asylboenden.
– Vi tänker kämpa till sista blodsdroppen att det här inte ska genomföras, utbrast en man till rungande applåder.

Gilla artikeln på Facebook

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd hade i torsdags kallat till informations­möte i Folkets hus i Stockholmsstadsdelen Spånga med anledning av planerna för flera nya kåkstads­liknande invandrar­bostäder i stadsdelen. Bland annat finns planer på att bygga modulhus för nyanlända asylsökare alldeles intill Sundbyskolan, en skola som ligger mitt i ett villaområde och som, åtminstone än så länge, domineras av svenska elever.

Placeringen av det nya asylboendet skapar stark oro bland villaägarna i Spånga som inte vill ha asylsökare så nära sina barn med tanke på de senaste månadernas asylrelaterade sexöverfall mot kvinnor, våld och annan kriminalitet.

– Vi skapar en situation där vi kan äventyra våra barns och vår egen hälsa med människor som inte mår bra och som inte finns i rätt miljö, utbrast en man innan han fortsatte:

– Då frågar jag er politiker. Vilken grund har ni för analysen, hur har ni analyserat det här? Varför ska det vara nära en skola? Vad är er analys?

Lynchstämning
När svaren på frågorna uteblev från den sverigesomaliske miljöpartisten Awad Hersi, ordförande för stadsdelsnämnden, växte irritationen bland de församlade.

– Svara! Svara på frågorna! Svara! skrek flera personer upprört.

Men Hersi tycktes både ha svårt för att svara på frågor och att göra sig förstådd på svenska. Enligt vänstertidningen Stockholmdirekt har Hersi av Moderaterna anklagats för att vara inkompetent och de nämndemöten han är ordföranden för brukar mynna ut i "en cirkus där han flummar ut helt enkelt".

Sammanlagt planeras modulhus för 600, eller fler, nyanlända invandrare bara i Spånga. Politikerna verkade totalt överrumplade av det folkliga motståndet mot planerna, men hade kallat in väktare inför mötet.

– Vi som finns här har rätt att säga att detta inte är okej och vi tänker kämpa till sista blodsdroppen att det här inte ska genomföras, utbrast en man och fick rungande applåder.

Oron avfärdas
Den välfärdsentreprenör som tänkt bygga modulhusen är SHIS bostäder och företagets VD Fredrik Jurdell var på plats för att svara på frågor. Han hävdar att asylboenden är trygga och säkra och att det inte finns någon anledning för de omkringboende till oro.

– Det har aldrig på 50 år varit någon enda incident där någon granne blivit attackerad på något sätt våldtagen eller knivhuggen, det har aldrig förekommit, påstod han.

När Jurdell lovade dygnet runt-bevakning om det blir problem med invandrarna möttes han av hån och upprörda burop.

Satsa på svenskar?
Andra personer frågade sig varför politikerna bara satsar pengar på att bygga bostäder åt invandrare och om och när de tänker göra något åt bostadssituationen för svenskar.

– Är det så att vi diskriminerar svenskar? För det är ju inte så att det inte finns ungdomar här i Spånga som har problem att hitta boende och då vill jag vända mig till er som är politiskt aktiva; vad gör ni åt de här problemen? frågade sig en man och fick rungande applåder innan han, till ännu mer applåder, fortsatte:

– Ni måste ta ansvar för boendesituationen och inte lösa den för all världens befolkning utan ni måste i första hand lösa den för dem som bor här redan.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vita huset: USA lämnar Afghanistan helt

USA:s längsta krig avslutas. Lämnar landet senast den 11 september i år.0 

Ekonominyheter

Småföretag betalar mest skatt i 189 av 204 kommuner

Beskattas hårdast och bidrar mest.. Storföretag står för den största delen i bara 15 kommuner.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0 

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0