Sveriges väg mot krig

Viktig provokation när Lettland förbjuder ryska

Publicerad 12 januari 2023 kl 09.59

Utrikes. Lettland har infört nya lagar som enligt ukrainsk modell ska provocera Ryssland genom att begränsa och rentav förbjuda ryska språket i det offentliga livet och i skolorna, rapporterar SVT. Samtidigt har Sverige förtydligat den krigsgaranti som innebär att svenska soldater ska skickas över Östersjön om provokationen fungerar.

Dela artikeln

Lettland säger att syftet är att "förbättra integrationen" av den knappa hälft av landets befolkning som är etniska ryssar. Men västerländska ledare runt Östersjön gör ingen hemlighet av att man nu vill att vi gör oss redo för krig.

– Frågan är bara var den röda linjen går, säger överbefälhavare Micael Bydén till DN om sannolikheten att ett storkrig dras igång i regionen inom kort.

Samtidigt meddelar försvarsminister Pål Jonson (M) att regeringen tänker skicka svenska soldater till Baltikum för att kriga mot Ryssland om provokationerna visar sig fungera. Enligt Aftonbladet planerar man för en trupp på ca 10.000 svenska soldater i ett första skede.

– Vi har ju haft en säkerhetspolitisk linje från 2009 som säger att Sverige inte kommer att stå passivt i händelse av att ett annat nordiskt eller EU-land skulle utsättas för en katastrof eller ett angrepp. Det är klart att vi nu ligger ännu närmare Nato, så det är i linje med solidariska säkerhetspolitiken helt naturligt att vi också agerar tillsammans med andra, säger han till Svenska Dagbladet.

Det är för närvarande oklart vad USA och politikerna egentligen planerar, eftersom planeringen sker utanför väljarnas insyn. Ett storkrig där USA dras in har dock alltid ansetts vara osannolikt eftersom både Ryssland och USA förfogar över kärnvapen.

Samtidigt har det kommit märkliga uttalanden från svensk sida som gör gällande att regeringen är redo att skicka soldater för att kriga mot Ryssland även utan amerikansk eller brittisk hjälp. Det skulle kunna tyda på att det som planeras är ett icke-kärnvapenkrig, där nordiska och baltiska länder ska slåss mot Ryssland på egen hand, men det går inte att veta.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.