Mikael Hjerm, 44, har radikala åsikter om invandringskritiker - som SVT Västerbottensnytt väljer att mörka.

" />

Mikael Hjerm, 44, har radikala åsikter om invandringskritiker - som SVT Västerbottensnytt väljer att mörka.

" />

Mikael Hjerm, 44, har radikala åsikter om invandringskritiker - som SVT Västerbottensnytt väljer att mörka.

" />
NY EXPERT: SVT:s nya expert på främlingsfientlighet, Mikael Hjerm, fick stor uppmärksamhet för sina kontroversiella uttalanden om svenska pensionärer. "När de dör kommer saker att förändras till det bättre", sade han bland annat.

Ville att främlingsfientliga skulle dö - nu blir han SVT:s expert på främlingsfientlighet

Publicerad 11 november 2013 kl 19.46

Media.Den antirasistiske forskaren Mikael Hjerm vid Umeå universitet upprörde många när han förklarade att Sverige kommer att "bli bättre" när gamla människor dör - eftersom äldre svenskar är så främlings­fientliga. Nu väljer SVT att låta samme Hjerm figurera som objektiv expert på främlingsfientlighet i Västerbottensnytt - utan att berätta om hans kontroversiella åsikter.

Gilla artikeln på Facebook

Mikael Hjerm är 44 år och har gjort en kometkarriär inom det akademiska Sverige. Han har erhållit Umeå universitets skattefinansierade ”karriärbidrag” och arbetar idag på sociologiska institutionen vid Umeå universitet, där hans forskning inriktas på att bekämpa nationalism, konservatism och invandringskritiska attityder. Den 1 oktober 2010 utsågs han till professor i sociologi.

I en intervju med The Local i våras gav Mikael Hjerm sin bild av svenskars rasistiska attityder. Enligt den unge akademikern är Sverige inte på det hela taget ett främlingsfientligt land, men många äldre utgör fortfarande ett problem.

- Den mest fördomsfulla gruppen är de äldre, som växte upp i en annan tid. För att tala klarspråk: När de dör kommer saker att förändras till det bättre, sade Mikael Hjerm till The Local då.

Efter att uttalandet uppmärksammats av Fria Tider hörde många av sig till den 44-årige akademikern och framförde kritik mot uttalandet. I en artikel i norrländsk lokalpress kunde man läsa hur "en högerextrem sajt" valt att "hårdvinkla" professorns uttalanden. Hjerm sade sig be om ursäkt för formuleringen - men klargjorde samtidigt att hans ståndpunkt inte hade förändrats i sak.

- Det handlar om demografiförändringar. Folk är i regel ganska fasta i sina attityder, så sådana här förändringar tar lång tid. Det är med generationer som det förändras, sade Mikael Hjerm till Västerbottens-kuriren.

Idag sände SVT:s Västerbottensnytt ett inslag om att Sverigedemokraterna rekryterar i inlandet. I inslaget använde statstelevisionen Mikael Hjerm som akademisk expert på främlingsfientlighet. Hans tidigare uttalanden om att Sverige skulle vara bättre om främlingsfientliga dog nämndes överhuvudtaget inte i inslaget, där SVT istället valde att framställa den antirasistiske akademikern som en vanlig objektiv forskare.

- Vi tycker inte att de åsikter han framför i vårt inslag är av den art att det finns anledning att markera att han är kontroversiell, uppger Karin Wiechel, reporter på Västerbottensnytt, när Fria Tider frågar varför SVT valde att inte informera tittarna om Hjerms kontroversiella historia.

Enligt Wiechel är SVT-redaktionens bedömning är att Hjerm har intressanta saker att säga om attityder till invandring och hur "graden av främlingsfientlighet" skiljer sig mellan norra och södra Sverige.

Att äldre svenskar skulle kunna uppfatta SVT:s lansering av Mikael Hjerm som stötande vill Karin Wiechel däremot inte diskutera.

- För många i Umeå är Hjerm inte känd för uttalandet du hänvisar till, utan för att under många år forskat om främlingsfientlighet, förklarar hon.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Media

Träningsgurun Golden One blockerad på Instagram, Facebook

Postade inlägg om livsstil och hälsa.. Nu raderar Instagram och Facebook allt innehåll för Marcus Follin, 31.0 

Vogue hyllar Kamala Harris – anklagas för rasism ändå

"En av de största rasisterna i media.". Rasande Twittermobb till attack mot modemagasinets nya omslag.0 

Vänsteraktivist på DN ny medieombudsman

Caspar Opitz utsedd av branschen.. Kommer närmast från en post som redaktionschef på DN.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0