Överfallen i Östersund

Villkorlig dom för kvinnoöverfall i Östersund

Publicerad 16 april 2016 kl 08.49
Av Peter Eliasson

Inrikes. Den irakiske medborgare som i vintras gav sig på en kvinna utomhus i Östersund har nu dömts av tingsrätten – till villkorlig dom och skadestånd. Han befinns också skyldig till att på falska grunder ha anklagat en annan asylsökare för misshandel.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har i flera artiklar skrivit om den våg av asylrelaterade överfall mot kvinnor som drabbat den jämtländska staden Östersund senaste tiden. Nu har den första domen kommit för det överfall som ägde rum den 26 februari i år. Brottet rubriceras som misshandel.

Den aktuella kvällen var en kvinna på väg hem från jobbet när hon på gångvägen mellan Rådhusgatan och Södra Gröngatan mötte en grupp asylsökare som gick i bredd. Därefter dröjde det inte länge innan en av dem gick till angrepp mot henne på Artillerigatan.

Attackeraren fattade tag om den svenska kvinnan och greppade hennes haka för att därefter stoppa in en eller flera fingrar i hennes mun.

– Det kändes som att han skulle visa att han ägde mig och kunde göra vad han ville mot mig, har målsäganden berättat i förhör.

Till slut lyckades hon slita sig fri och polis larmades.

Den 22-årige asylsökaren, som är bosatt på Grytans asylboende i Östersund, har i förhör och under rättegången nekat till att ha överfallit kvinnan. Men domstolen konstaterar att han ljuger, kvinnan har pekat ut honom och ett annat vittne har lämnat uppgifter om var 22-åringen befunnit sig den aktuella tiden som ger stöd åt brottsoffrets utpekande.

Irakiern åtalades också för att på falska grunder polisanmält en annan person på asylboendet för ha knivskurit och tagit strypgrepp om honom. I den delen konstaterar Östersunds tingsrätt att ett i ärendet utfärdat rättsintyg av 22-åringen ger stöd åt påståendet att någon misshandel inte har ägt rum. Därtill kommer också vittnesbevisning som inte ger stöd åt påstådd misshandel vilket sammantaget övertygar domstolen om att 22-åringen aldrig blivit utsatt för det våldsbrott som han hävdat.

Den irakiske asylsökaren bedöms således vara skyldig till misshandel av normalgraden och falsk tillvitelse.

22-åringen två brott motsvarar ett par månaders fängelse enligt tingsrätten, men domstolen tar hänsyn till hans blanka belastningsregisterutdrag och dömer ut villkorlig dom istället. Han ska också betala 5.000 kronor i skadestånd till den kvinna som han angrep.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0