Överfallen i Östersund

"Asylsökande ungdomar" bakom våg av överfall mot kvinnor i Östersund

Publicerad 26 juni 2016 kl 15.10
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det var främst "asylsökande ungdomar" som låg bakom sexöverfallen mot kvinnor i Östersund under vintern och våren. Det säger Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, till Östersundsposten.

Dela artikeln

Natten till 6 mars i år överfölls två kvinnor i centrala Östersund. Vid det ena tillfället blev en kvinna i 25-årsåldern nedbrottad på Prästgatan i centrum av tre män som därefter försöka slita av henne hennes kläder.

Senare samma natt överfölls ännu en kvinna i centrala delarna av staden. Hon blev nedslagen av en man som försökte trycka hennes huvud mot marken innan han gav upp och försvann därifrån.

Vid båda tillfällena pekades förövarna ut som invandrare.

Polisen jagar män som pratar "svenska med brytning" för försök till gruppvåldtäkt i centrala Östersund

De två överfallen var bara två i raden av överfall mot kvinnor i Östersund som gjorde att polisen ett par dagar senare gick ut med en varning till kvinnorna i staden.

– Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten, sade polisområdeschefen Stephen Jerand den 7 mars.

Polisen varnar kvinnor i Östersund: Gå inte ut ensamma

Men varningen om att inte gå ut ensam på natten hindrade inte gärningsmännen från att slå till dagtid. Klockan fem på eftermiddagen den 11 mars överfölls och misshandlades en 18-årig kvinna efter att hon vägrat ge sitt telefonnummer till en grupp invandrare.

Överfallet, som inträffade mitt i stan i närheten av ett köpcentrum, var det elfte som anmäldes till polisen inom loppet av några få veckor.

18-årig tjej i Östersund vägrade ge nummer till invandrargäng – blev misshandlad

Polisens rapport
Men Östersund är inte den enda stad i Sverige som drabbats av en våg av våldtäkter och sexuella övergrepp mot kvinnor i asylinvandringens spår.

Förra månaden presenterade polisen en rapport som bland annat visar att flyktingbarn och andra invandrargrupper låg bakom minst 80 procent av de sexuella ofredanden som anmäldes på Sveriges badhus förra året.

Rapporten tar även upp andra sexuella ofredanden och överfall mot kvinnor, som inte inträffat på badhus, och konstaterar att också de främst utförs av invandrare.

I rapporten skildras dessutom elva fall där flickor och unga kvinnor utsatts för allt ifrån sexuella ofredanden till våldtäkter.

Polisen: Flyktingbarn bakom minst fyra av fem sexofredanden på badhusen

Stephen Jerand bekräftar nu för lokaltidningen att det ser likadant ut i Östersund som i övriga Sverige och att det är invandrare som ligger bakom de allra flesta överfallen mot kvinnorna i staden.

– När vi tar emot människor på flykt är det viktigt att tidigt informera om vilka spelregler som finns i Sverige och att kvinnorna också omfattas av det, säger han till ÖP.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.