Trumps Jeursalembesked
Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Wallström "beklagar djupt" Trumps Jerusalem-beslut

Publicerad 7 december 2017 kl 08.43

Utrikes. Att USA:s president Donald Trump flyttar den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och dessutom erkänner den omstridda staden som Israels huvudstad, ogillas nu starkt av Sveriges regering. Nu kräver man ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

Dela artikeln

– Regeringen beklagar djupt det amerikanska uttalandet om Jerusalem. Jerusalem har givits en särskild rättslig och politisk status av FN, vilken säkerhetsrådet uppmanat världssamfundet att respektera. Uttalandet riskerar att leda till starka reaktioner och ökad instabilitet i en redan orolig region, samt till långvariga strategiska konsekvenser för fredsprocessen, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Wallström påpekar att EU varit tydlig i sin syn på Jerusalem som en separat enhet, och som framtida huvudstad för två stater.

– EU:s utrikesministrar har betonat att EU aldrig erkänt Israels annektering av östra Jerusalem, samt att en varaktig fred kräver att Jerusalems status löses genom förhandlingar, fortsätter hon.

Enligt den svenska utrikesministern kommer det amerikanska uttalandet inte påverka EU:s och Sveriges position rörande Jerusalems så kallade särskilda status. Hon menar också att det är av "största vikt" att alla stater respekterar och värnar denna status.

– Det mångåriga svenska engagemanget för en tvåstatslösning kvarstår. Vi verkar för att Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida i fred och säkerhet. Alla slutstatusfrågor, inklusive Jerusalems status som framtida huvudstad för båda stater, måste lösas genom förhandlingar parterna emellan, och inte genom unilateralt agerande av parterna eller andra, betonar Margot Wallström.

Men anledning av Donald Trumps utspel kommer Sverige nu begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

Enligt Ekot ska Trump inte ens ha ställt några motkrav på Israel.

I år är det 50 år sedan Israel ockuperade östra Jerusalem under sexdagarskriget 1967. 1980 antog Israel en lag som förklarar östra Jerusalem annekterat, alltså att det officiellt blivit en del av Israel. Men annekteringen är inte internationellt erkänd.

Så sent som i december 2016 fastslog FN:s säkerhetsråd i en resolution att Israels bosättningar på palestinsk mark sedan 1967, inklusive östra Jerusalem, saknar laglig giltighet, och utgör "en flagrant kränkning enligt internationell rätt och ett stort hinder för visionen om två stater som bor sida vid sida i fred och säkerhet", skriver FN på sin hemsida.


Nyheter från förstasidan

Hultqvist Putin-stämplar SD:s "trollfabrik"

"Ryssfasoner". Men SD avfärdar den socialdemokratiske dignitären som "tramsig".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Utrikes

Nick Fuentes får tillbaka sitt konto på X

Elon Musks vändning.. 25-åringen var en av få högerprofiler som inte fick komma tillbaka.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0