Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Wallström efter Göteborg: "Vi ska utreda om Sveriges lagar räcker"

Publicerad 30 september 2017 kl 16.15

Inrikes. Sveriges regering och utrikesminister Margot Wallström (S) ser med stor oro på NMR-demonstrationen i Göteborg. Det skriver Wallström på sin Facebook på lördagen och förklarar att regeringen har inlett en process för att eventuellt kunna stoppa liknande händelser i framtiden.

Dela artikeln

"Jag och regeringen ser med stor oro på utvecklingen både här hemma och i världen, och vår del i kampen mot de här yttringarna är orubblig."

Så skriver utrikesminister Margot Wallström om den uppmärksammade demonstrationen i Göteborg idag och påpekar att hela hennes politiska drivkraft härrör från Förintelsen.

"Hela min politiska gärning har drivits av vad jag lärde mig i skolan om Förintelsen. Att det kan finnas ett organiserat hat mot en viss grupp människor går emot all vad jag tror på och allt vad jag kämpat för. Det är vidrigt synsätt på människan", betonar ministern.

Enligt henne är det "en demokratisk skyldighet" att ovillkorligen fördöma "antisemitism, alla former av rasism och religionsförtryck".

Hon förklarar att justitieministern därför har inlett en process för att utreda om Sveriges lagar och regler räcker för att, som hon uttrycker det, "lösa det samhällsproblem som dessa extremister utgör".

Enligt Wallström är det dags att agera emot den intolerans och det hat som enligt henne just nu eskalerar i Sverige, Europa och världen.

"Denna intolerans och detta hat är ofta riktad mot minoritetsgrupper, men det är ett hot mot oss alla och mot demokratin – en demokrati som vi i Europa har kämpat hårt för", påpekar hon och hävdar att det är allas ansvar att se till att "historien aldrig upprepar sig".


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0