FEL FOKUS: Den ukrainska statskuppen präglas av mångfald, HBTQ och feminsm, menar DN i en ledare.
Right Sector/Youtube

Wolodarski: Mångfald, HBTQ-aktivister och feminister bakom statskuppen i Ukraina

Publicerad 23 februari 2014 kl 12.19

Politik.Den som påpekar att den ukrainska statskuppen genomfördes av radikala nationalister är bara ute efter att vilseleda välvilliga betraktare i väst, menar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Istället har HBTQ-aktivister och feminister spelat en viktig roll i störtandet av den ukrainska regeringen, enligt honom.

Gilla artikeln på Facebook

När beväpnade män ur nationalist­organisationen Högersektorn hotade att storma parlamentet valde många av de ledamöter som stödde president Viktor Janukovytj att fly i panik. Kort efteråt passade den kvarvarande oppositionen på att rösta igenom ett lagförslag som avsatte presidenten med omedelbar verkan, varpå Janukovitj tvingades fly medan Högersektorns aktivister intog hans residens och arbetsplats.

Men enligt Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski bör man inte fokusera på var Högersektorn, som var de som genomförde statskuppen, står politiskt. Wolodarski hänvisar istället till den omstridde Yale-historikern och liberalen Timothy Snyder, som hävdar att det innebär "missbruk" av begreppet fascism när man kritiserar den ukrainska oppositionen för att ha inslag av denna idéströmning.

”Mångfalden i Majdanrörelsen är imponerande: den grupp som bevakar sjukhusen så att regimen inte kan kidnappa skadade leds av unga feminister. En viktig telefonlinje som människor kan ringa när de behöver hjälp sköts av HBT-aktivister”, skriver Wolodarski i sin gillande citering av den amerikanske liberalen.

Enligt Wolodarski är det framförallt Rysslands president Vladimir Putin som bör ställas till svars för oroligheterna i Ukraina.

"Det dröjde alldeles för länge innan EU och USA började vidta åtgärder mot den ukrainska regimen. Nu återstår att göra kraftfulla markeringar mot den verkliga makthavaren bakom veckans blodbad i Kiev", avslutar den 35-årige DN-redaktören med hänvisning till Moskva.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0