Yoga kan hindra demens

Publicerad 14 september 2023 kl 08.52

Vetenskap. En ny studie visar att yoga kan användas för att bromsa kognitiv funktionsnedsättning och demens hos vuxna från 55 år och uppåt.

Dela artikeln

Studien, som är ett samarbete mellan Högskolan i Jönköping och Region Jönköpings län, sammanfattar resultaten från drygt 300 originalstudier med fler än 20.000 deltagare hos friska personer över 55 år från hela världen.

Resultaten av studien är tydliga. Styrketräning och konditions- eller motionsaktiviteter som syftar till att förbättra konditionen och syreupptagningsförmågan, har endast en låg effekt på den kognitiva förmågan. Yoga däremot har en måttlig positiv effekt på den kognitiva förmågan och är mer sannolik att leda till en märkbar förändring av kognitiva funktioner.

Regelbunden yoga under en längre period är enligt studien mer fördelaktigt för att främja kognitiv funktion än enstaka utövning av yoga. Yoga har också större potential för att bromsa åldersrelaterad kognitiv nedgång, som exempelvis demens, än vad styrke- och konditionsträning har.

– Yoga kombinerar andningskontroll med olika fysiska övningar, vilka påverkar autonoma nervsystemet och nedreglerar sympaticusaktiviteten. Det är helt enkelt en metod för att hantera och motverka stress vilket förbättrar emotionell kontroll, kroppskontroll, välbefinnandet samt förbättrar uppmärksamhet, minne och andra kognitiva funktioner, säger Peter Blomstrand, biträdande professor på Hälsohögskolan vid Högskolan i Jönköping samt överläkare i Region Jönköpings län.

Forskarna rekommenderar nu därför att yoga eller andra yogaformer som exempelvis tai chi eller qigong bör integreras i äldre människors regelbundna träningsrutiner för att upprätthålla en bra kognitiv hälsa.

– För att få en förbättrad kroppslig, mental och kognitiv hälsa är det viktigt med en fysisk och aktiv ålderdom. Vi rekommenderar att träna både styrka, kondition och någon form av yoga för att ha ett friskt och hälsosamt åldrande där yogan hjälper till att få en bra kognitiv hälsa, säger Nerrolyn Ramstrand, professor på Hälsohögskolan vid Högskolan i Jönköping, i ett utskick.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.