200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn

Publicerad 3 juni 2021 kl 15.00

Inrikes. Fem män i 30-årsåldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen.

Gilla artikeln på Facebook

Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i brukarledet.

Det var i oktober som den franska tullmyndigheten genomförde en kontroll av en sändning från Libanon som deklarerats som en pizzaugn. I ugnen doldes över 200 kilo cannabis. Mottagaren av pizzaugnen fanns i Sverige.

Genom internationell samverkan med brottsbekämpande myndigheter i Frankrike genomfördes en så kallad kontrollerad leverans, det vill säga att narkotikan byts ut och Tullverkets spanare följer försändelsen i syfte att komma åt mottagaren. Tullverket inledde spaning och utredningsåtgärder.

Enligt Tullverkets spanare hämtades pizzaugnen med narkotikan ut av två av männen vid Tullverkets klareringsexpedition i Malmö där tullavgift och moms betalades för ugnen. Pizzaugnen transporterades därefter vidare till en lagerlokal.

I en gruppchatt i de misstänktas telefoner kan man läsa flera instruktioner hur narkotikan i pizzaugnen skulle hanteras, hur mycket som skulle förpackas vidare till olika mottagare och så vidare. I lagerlokalen fann tulltjänstemännen även 114 kilo cannabis. Husrannsakningar i de misstänktas bostäder genomfördes också. Där upptäcktes en hel del annan narkotika och även ett elchockvapen.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0